Hlavní obsah

Školáci se otestovali, i když nemuseli

Právo, Klára Mrázová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dolní Lukavice

„V únoru jsme si zažili těžké chvíle. Chceme se teď něčeho podobného vyvarovat,“ vysvětlila ředitelka malé školy v Dolní Lukavici na jižním Plzeňsku Lenka Hajšmanová, proč v pondělí téměř všichni žáci i kantoři absolvovali preventivní PCR testy, ačkoliv nemuseli.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Testování žáků na koronavirus. Ilustrační foto

Článek

Úder koronaviru počátkem roku mají stále v paměti. Vždyť zasáhl skoro celou třídu prvňáků a druháků, nákaza se potvrdila také u učitelů.

Do školy tak v pondělí dopoledne zavítal dvoučlenný tým zdravotníků. Testovat začal ve třetí třídě. Pro tamější děti to však nebyla žádná novinka, protože na odběry už musely několikrát. Když si Daniel Král a Vojtěch Klásek na lavici chystali zkumavky a zabalené štětičky, děti jejich práci zvědavě okukovaly.

Koronavirem nakažená učitelka z bílinské školy zemřela

Koronavirus

„Vezmete si tyčinku a olíznete ji jako lízátko,“ instruoval Král žáky. „Hlavně ji neoslintejte až moc,“ dodal a třeťáci se rozesmáli. Ti ostatně testování brali jako zábavu, která jim zpestřila výuku. „Dal bych si lízátko znovu. Chutnalo mi, jen mě v puse trochu šimralo,“ pronesl Josef Duchek.

Zdravotník mezitím zlomil koncovou část štětičky a vložil ji do zkumavky. Na tu Klásek nalepil štítek s chlapcovým jménem a rodným číslem, zkumavku pak přidal k dalším.

Denis Ďorďko netrpělivě posedával na židli a nemohl se odběru dočkat. „Paní učitelko, je to lepší než šťourání do nosu před fotbalovým zápasem. Tam jsme šli celá rodina a ještě strejda a museli jsme se testovat,“ vykřikl.

Plaga vyčetl Vojtěchovi: Nemáte jasnou strategii, testy mají zpoždění

Domácí

Jeho spolužák Jaroslav Šmat zase návštěvě nakreslil obrázek, který jí předal. „Je tam covid a upozornění, že může zabíjet,“ ukazoval. Za patnáct minut měl tým hotovo a vyrazil do další třídy. „Byli jste suproví,“ loučili se zdravotníci. Preventivní odběry v pondělí absolvovalo 55 žáků ze 69.

Reklama

Výběr článků

Načítám