Hlavní obsah

Senátor Wagenknecht chce, aby banky prověřily úvěry Agrofertu v Německu a Rakousku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Senátor Lukáš Wagenknecht (za Piráty) vyzval centrální banky v Rakousku a Německu, aby prověřily úvěry poskytované tamními bankami holdingu Agrofert. Chce zjistit, jaké informace holding, který premiér Andrej Babiš (ANO) v roce 2017 vložil do svěřenských fondů, uváděl o svém majiteli.

Foto: Petr Horník, Právo

Lukáš Wagenknecht

Článek

Pokud by holding uváděl nesprávné údaje, hrozilo by mu podle Wagenknechta zmrazení úvěrů, řekl senátor serveru Neovlivní.cz.

„Pokud by se zjistilo, že holding pana premiéra v jednotlivých zemích dodává bankám nesprávné či rozporuplné informace či doklady ohledně toho, kdo je skutečným majitelem holdingu, nebo že banky tyto informace dodané holdingem neprověřují, a jsou-li nesprávné, nepožadují nápravu, měly by národní dozorové orgány vzhledem k těmto bankám okamžitě zahájit konkrétní kroky podle předpisů proti praní peněz,” uvedl Wagenknecht.

Druhý audit neznám, nic se vracet nebude, střet zájmů není, opakuje Babiš

Domácí

„Pokud by bylo zjištěno porušování pravidel proti legalizaci výnosů z trestné činnosti ve vztahu k manipulaci informací o skutečných majitelích, měly by banky a příslušné dozorové orgány v jednotlivých zemích okamžitě začít jednat,” řekl senátor. Podle něj by banky v takovém případě měly úvěry Agrofertu zmrazit.

Wagenknecht také upozornil, že ve slovenském registru partnerů veřejného sektoru je jako ovládající osoba Agrofertu a konečný uživatel výhod uveden Babiš. V Česku holding i premiér tvrdí, že Babiš nemá na fungování společnosti vliv.

Žalobce Zeman: Prověřte vazby mezi Čapím hnízdem a Agrofertem

Domácí

Wagenknecht opakovaně vystupuje proti Babišovi, kvůli holdingu Agrofert tvrdí, že je premiér ve střetu zájmů. V minulosti podal za Piráty žalobu k Soudnímu dvoru EU, ve které navrhuje, aby soud konstatoval nečinnost Evropské rady v otázce Babišova údajného střetu zájmů.

V listopadu společně s pirátskými analytiky podal trestní oznámení kvůli tomu, že české úřady dál vyplácejí dotace Agrofertu i přes podezření, že je Babiš ve střetu zájmů. Věc nyní prověřuje Národní centrála proti organizovanému zločinu.

Senátor měl v minulosti s Babišem spory, ještě když působil jako jeho náměstek na ministerstvu financí. I Babiš Wagenknechta dlouhodobě kritizuje, několikrát ho označil za udavače.

Reklama

Výběr článků

Načítám