Hlavní obsah

Žalobce Zeman: Prověřte vazby mezi Čapím hnízdem a Agrofertem

Právo, jam, mar

Státní zástupce Jaroslav Šaroch, který dozoruje kauzu Čapí hnízdo, v níž je obviněn premiér Andrej Babiš (ANO), by se měl během dalšího vyšetřování více zaměřit na vazby mezi farmou a společnostmi z holdingu Agrofert či řešit otázku, zda farma skutečně dotaci potřebovala. Žádá to ve svém rozhodnutí nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, podle něhož je nutné také více podložit úlohu obviněných v kauze údajného dotačního podvodu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman

Článek

Právo má třiašedesátistránkový dokument k dispozici. Z usnesení, kterým Zeman na začátku prosince obnovil trestní stíhání Babiše a někdejší členky managementu společnosti Farma Čapí hnízdo (FČH) Jany Mayerové, jako první ve čtvrtek citoval server Seznam Zprávy. Zastavení stíhání Babišových rodinných příslušníků a dalších nejvyšší žalobce potvrdil.

Zatímco v případě Mayerové je podle Zemana míra účasti vcelku zřejmá, v případě Babiše bude podle něj třeba vyhodnotit, do „jaké míry byl srozuměn s podmínkami dotačního financování projektu a jakým způsobem jeho kroky přispěly“ k získání dotace. Šaroch se má také zaměřit na důvody utajování vlastnické struktury firmy po vyčlenění z holdingu.

Kauza Čapí hnízdo: Proč právě Babiš a Mayerová?

Domácí

Zeman Šarochovi uložil deset úkolů. Chce po něm mimo jiné vypracovat analýzy skupiny Agrofert včetně vztahu s farmou. Od banky HSBC má získat listinné materiály dokumentující úvěrovou strategii banky v roce 2008. Má získat informace o provozu webové domény webu Čapího hnízda. Znovu vyslechnout některé svědky, ale také vyslechnout svědky nové, například lidi, kteří zpracovávali účetní závěrky společnosti Agrofert.

Chybějí analýzy vztahů

Zeman v dokumentu dozorujícímu pražskému městskému žalobci Šarochovi vytýká, že se dostatečně nezabýval provázaností farmy, Babišovou rodinou a holdingem Agrofert, který premiér v únoru 2017 uložil do svěřenských fondů kvůli zákonu o střetu zájmů.

„Zjištěné skutečnosti od počátku objektivně poukazovaly na nutnost zabývat se nikoli pouze přímou propojeností podniků, ale především možnou propojeností podniku FČH s jiným podnikem prostřednictvím skupiny společně jednajících fyzických osob,“ stojí v usnesení.

Podle Zemana totiž v celém průběhu vyšetřování nebyla provedena „detailní vztahová ani právní analýza zjištěných vztahů“ a ani „komplexní právní vyhodnocení podmínek nezávislých, partnerských a propojených podniků“, přičemž těmito otázkami se kriminalisté a žalobce zabývali podle Zemana pouze okrajově.

Nutné prověřit převod akcií

Kdyby totiž společnosti byly provázány, farma by na evropskou padesátimilionovou dotaci nedosáhla. A právě tím, zda dotaci skutečně potřebovala, se má Šaroch na příkaz Zemana zabývat také.

„Veřejnou podporu představovanou dotačním financováním projektů soukromých společností je možné poskytovat pouze těm podnikům, které tuto podporu skutečně potřebují,“ stojí v dokumentu.

Babiš: Dohodl jsem s prezidentem, aby abolici nedával

Domácí

Holding farmě ručil za půjčku u britské banky HSBC, což je pro Agrofert podle Zemana „extrémně rizikový krok“, pokud by nebyl s farmou propojen. S tím souvisí také nutnost prověření platnosti převodu akcií předchůdkyně společnosti Farma Čapí hnízdo na lidi kolem Babiše.

„Teprve na podkladě vyhodnocení platnosti převodu akcií ZZN Agro Pelhřimov na osoby blízké obviněnému Babišovi bude možné určit další směr vyšetřování a právních úvah. Vyhodnocení těchto okolností do současné doby v průběhu vyšetřování vůbec nebylo provedeno,“ napsal Zeman v dokumentu.

Farma Čapí hnízdo, tehdy ještě pod názvem ZZN AGRO Pelhřimov, patřila holdingu Agrofert. V prosinci 2007 se firma přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele, o rok později získala evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na kterou by jako součást holdingu neměla nárok. Po několika letech se vrátila pod Agrofert. Farmu nyní vlastní Imoba, která loni spornou dotaci státu vrátila.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám