Hlavní obsah

Senát po zprávě ÚVN: Není jiná možnost než teď zbavit prezidenta pravomocí

– Praha • Aktualizováno

Vedení Senátu vidí jako jediné řešení současné situace aktivaci článku 66 Ústavy ČR kvůli zdravotnímu stavu prezidenta Miloše Zemana. Podle zástupců senátorských klubů by to nebylo sesazení prezidenta, ale pouze dočasné přenesení jeho pravomocí na premiéra a předsedu Sněmovny.

TK předsedy Senátu Miloše Vystrčila k dopisu Ústřední vojenské nemocniceVideo: ČTK

 
Článek

„Jiná možnost bohužel nepřichází do úvahy, než že se musíme bavit o tom, kdy a jak aktivujeme článek 66 ústavy,” řekl šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS).

„Právní cestou zopakujeme to, co již řekli lékaři,“ doplnil senátor Václav Láska (SEN 21).

DOKUMENT: Plné znění článku 66 Ústavy ČR

Dokumenty

Řekli to v pondělí po jednání organizačního výboru, kde s kolegy diskutovali dopis prezidentova ošetřujícího lékaře a šéfa ÚVN Miroslava Zavorala. Z něj vyplývá, že Zeman nyní není schopen vykonávat svůj úřad.

Odpověď Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) předsedovi Senátu Miloši Vystrčilovi ke zdravotnímu stavu prezidenta Miloše Zemana, jak ji Vystrčil shrnul na briefingu.
Sdělení první: Dle názoru Ústřední vojenské nemocnice není Miloš Zeman, prezident republiky, v současné době ze zdravotních důvodů schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti.
Sdělení druhé: Dle názoru Ústřední vojenské nemocnice je vzhledem k charakteru základního onemocnění dlouhodobá prognóza zdravotního stavu prezidenta Miloše Zemana hodnocena jako krajně nejistá, a tím i možnost návratu k výkonu pracovních povinností v následujících týdnech je hodnocena jako málo pravděpodobná.
Sdělení třetí: S názorem, stanoviskem Ústřední vojenské nemocnice Praha na zdravotní stav prezidenta republiky byl ve středu 13. října, brzy dopoledne, seznámen inženýr Vratislav Mynář, vedoucí kanceláře prezidenta republiky, kterému bylo rovněž stanovisko předáno v písemné podobě.

Článek 66 se věnuje zejména přenesení prezidentských pravomocí na jiné ústavní činitele v situaci, kdy se uvolní funkce prezidenta a nová hlava státu ještě není zvolena nebo nesložila slib.

Babiš: Zpráva o Zemanově zdravotním stavu mě překvapila

Domácí

V době, kdy by nebyl úřad prezidenta z jakéhokoli důvodu obsazen, rozdělí si část jeho pravomoci premiér a předseda Poslanecké sněmovny.

K aktivaci článku stačí hlasy nadpoloviční většiny přítomných poslanců a senátorů, prezident ji může napadnout u Ústavního soudu.

Šéf horní komory Miloš Vystrčil bude v úterý jednat o dalším postupu s šéfy senátních klubů a předsedy parlamentních stran.

ÚVN v pondělí odeslala Vystrčilovi odpověď na jeho žádost o vyjádření týkající se zdravotní kondice prezidenta v pondělí ráno. Šéf horní komory uvedl, že dopis obdržel přímo podepsaný od Zemanova ošetřujícího lékaře a ředitele ÚVN Miroslava Zavorala.

Zeman není schopen výkonu funkce, přečetl Vystrčil stanovisko ÚVN

Domácí

Vystrčil od rána zprávu studoval a radil se také s právními experty o tom, jaké informace ještě může zveřejnit. „Diagnóza tam není,“ podotkl nyní Vystrčil. Dodal však, že podle něj není ani nutná, neboť prognóza hovoří jasně.

Předseda Senátu také uvedl, že o Zemanově stavu byl už ve středu 13. října informován hradní kancléř Vratislav Mynář.

O den později byl u prezidenta s Mynářem šéf Sněmovny Radek Vondráček (ANO), který tvrdil, že Zeman před jeho zraky podepsal svolání Sněmovny na 8. listopadu.

Mynář v pondělí Senát a jeho předsedu obvinil ze snahy se zviditelnit a z pokrytectví. Šéf horní komory jeho vyjádření blíže nekomentoval.

Co je s prezidentem Zemanem? Další brífink Hradu nedal odpověď

Domácí

Obratem se však rozjely spekulace, zda Mynář uváděl v omyl také premiéra Andreje Babiše (ANO), který na Radiožurnálu označil informace za překvapivé.

Vystrčil se v pátek z pověření vedení Senátu dotázal nemocnice na Zemanův zdravotní stav a prognózu dalšího vývoje, a to s ohledem na způsobilost zastávat úřad.

Důvodem jeho dotazu byly nejasnosti kolem zdravotního stavu Zemana, který byl minulou neděli po třech týdnech opětovně hospitalizován v ÚVN.

Vondráček: S aktivací článku 66 bych byl opatrný

Končící šéf Poslanecké sněmovny Vondráček by byl s aktivací článku 66 ústavy o přechodu pravomocí prezidenta opatrný. Nechal by to případně až na nové složení Sněmovny.

„Nám končí mandát 21. října. To už si myslím, že není reálné a ani to není žádoucí,” řekl Vondráček České televizi.

O Vondráčkově nepovolené návštěvě u Zemana se píše i v zahraničí

Zahraniční

Podle předsedy občanských demokratů a lídra koalice SPOLU na premiéra Petra Fialy by měla další postup, tedy i aktivaci článku 66, určit celospolečenská diskuze.

„Zpráva ÚVN o tom, že prezident Zeman není v tuto chvíli schopen vykonávat svou funkci, je velmi závažná. V dalším postupu je potřeba hledat shodu napříč politickým spektrem,” řekl ČTK Fiala.

Pekarová: Pravomoce je třeba rozdělit

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová soudí, že pokud prezident není a nejspíš ani nebude schopen vykonávat své pravomoce, je třeba je rozdělit mezi jiné ústavní činitele.

„Aktivace článku 66 ústavy slouží k situaci, do které jsme se dostali. Pokud podle dopisu z ÚVN není a nejspíš ani nebude prezident schopen vykonávat své pravomoce, musíme tyto pravomoce rozdělit mezi jiné ústavní činitele, aby nedošlo k paralýze země. Budeme postupovat v souladu s ústavou,” uvedla Pekarová Adamová.

Fiala bude účtovat po Babišovi

Domácí

Předseda lidovců Marian Jurečka má na věc podobný názor.

„Aktivace článku 66 ústavy se jeví jako velmi pravděpodobná. Zítra (v úterý) budeme mít více informací,” uvedl k situaci pro ČTK Jurečka.

Rakušan: Otcové ústavy pracovali kvalitně

„Dnešní (pondělní) informace je závažná. Říká nám ve velmi exponované době, kdy je třeba jmenovat premiéra, bavit se o vzniku vlády, že pan prezident není v této chvíli schopen dostát svým pracovním povinnostem. Protože naši „otcové ústavy” pracovali kvalitně, pamatovali na tuto situaci. Je třeba se bavit o tom, zda a jak aktivovat článek 66,” řekl ČTK předseda STAN Vít Rakušan.

Za neuvěřitelné Rakušan označil to, že vedoucí prezidentovy kanceláře Vratislav Mynář měl podobné vyjádření nemocnice k dispozici od 13. října, přesto byl ochoten přistoupit na to, aby Zeman v mezidobí svolal ustavující zasedání Sněmovny.

Babiš: Andreji, já ti dám dva pokusy, řekl mi prezident

Domácí

„Bylo by dobré, aby vedení Senátu ukázalo ten dopis z ÚVN taky SPD, abychom mohli posoudit ten obsah a samostatně si ho vyhodnotit. Dobré by také bylo, aby se k dopisu oficiálně vyjádřila i kancelář prezidenta,” uvedl předseda SPD Tomio Okamura.

Je podle něj třeba ozřejmit, jaká je prognóza prezidentovy nemoci a zda ohrožuje ústavní fungování státu.

Reklama

Výběr článků

Načítám