Hlavní obsah

Babiš: Andreji, já ti dám dva pokusy, řekl mi prezident

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš ve svém nedělním pořadu Čau, lidi uvedl, že mu prezident Miloš Zeman před týdnem slíbil dva pokusy na sestavení budoucí vlády. Podle svých slov je nevyužije, aby vláda opozičních koalic mohla vzniknout do Vánoc.

Foto: repro YouTube, kanál ANO

Andrej Babiš (ANO) v pořadu Čau, lidi

Článek

Babiš řekl, že akceptuje vítězství koalic SPOLU a PirSTAN. „Bohužel, tak si prosadili pravidla. Já jsem původně chtěl čekat na pana prezidenta, ale zkrátka já už jsem byl rozhodnut dávno,” komentoval svůj záměr nepřijmout od prezidenta Zemana případné pověření k sestavení vlády či přímo jmenování premiérem.

„Pan prezident samozřejmě má, nebo měl na to jiný názor. Když jsem s ním mluvil naposledy v neděli, tak mi řekl ‚Andreji, já ti dám dva pokusy'. Ale šel do nemocnice a já jsem to nechtěl moc řešit,” uvedl Babiš.

Podle Ústavy má prezident dva pokusy na jmenování premiéra. Pokud ani v jednom případě jmenovaný premiér nedokáže získat pro svůj kabinet důvěru poslanců, třetí pokus má předseda Sněmovny.

Babišovo hnutí sice má největší poslanecký klub, nicméně ve volbách skončilo až druhé a podle všeho nemá reálnou šanci na sestavení vlády, která by mohla získat důvěru ve Sněmovně. Koalice SPOLU a PirSTAN, která chce sestavit kabinet, disponuje ve Sněmovně pohodlnou většinou 108 hlasů.

Babiš: Pověření od Zemana bych nepřijal

Domácí

Babiš v pátek v rozhovoru pro Frekvenci 1 oznámil, že by případné pověření od prezidenta Zemana k jednání o sestavení kabinetu nepřijal. „Předáme to nové koalici a my budeme v opozici,” řekl Babiš.

„Dejte mu pokoj!”

Babiš se také vyjádřil k požadavku Senátu, který chce znát informace o zdravotním stavu prezidenta Zemana a prognóze, zda bude schopen vykonávat svůj úřad. Zeman je nyní už týden hospitalizován v Ústřední vojenské nemocnici v Praze (ÚVN). Kancelář prezidenta o stavu hlavy státu neinformuje, předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) se proto obrátil dopisem na vedení ÚVN.

Šéf Senátu se ostře obul do Mynáře: Prezident není v dobrých rukou

Domácí

„Co je důležité ohledně pana prezidenta, prosím vás, dejte mu pokoj. Pan prezident v této chvíli nehraje žádnou roli. Proč Senát chce nějakou zprávu?“ nesouhlasí s Vystrčilovým postupem šéf ANO.

Podle něj v této chvíli není nutné znát informace o prezidentově zdraví, neboť v současnosti není žádný jeho krok potřeba, dokud se neustaví nové vedení Sněmovny.

„My potom samozřejmě dáme demisi jako vláda a až potom přichází role pana prezidenta. To znamená, že pravděpodobně začátkem prosince nebo koncem listopadu pan prezident využije svoje právo a pověří někoho,“ tvrdí Babiš. „Až bude ta jeho role, tak to budeme chtít určitě vědět,“ řekl k požadavkům na informace o Zemanově zdravotním stavu.

Zda je prezident schopen pověřit kohokoliv jednáním o sestavení vlády, což je navíc pouze formálním a zvykovým krokem, není jasné. Nezbytná je pouze jeho součinnost při jmenování kabinetu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám