Hlavní obsah

Fiala bude účtovat po Babišovi

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda ODS a kandidát na premiéra za koalici Spolu Petr Fiala počítá s koalicí PirStan s bleskovou inventurou na ministerstvech, aby věděli, v jakém stavu vláda ANO a ČSSD nechala státní správu.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Předseda ODS Petr Fiala

Článek

„Musíme udělat inventuru, protože tady se lidem neříkala pravda, dělala se populistická politika a my musíme říci, v jakém stavu jsme,“ řekl v neděli v ČT Fiala.

Audit musí být podle Fialy rychlý a trvat maximálně týdny.

Vláda Spolu a PirStan má ve Sněmovně většinu 108 hlasů. Nyní se rodí vládní program a do 8. listopadu, kdy začne ustavující schůze Sněmovny, má být hotová koaliční smlouva včetně personálního složení kabinetu.

Schodek do 300 miliard

Dosluhující premiér Andrej Babiš (ANO) v pátek potvrdil, že pokud by ho prezident Miloš Zeman pověřil prvním pokusem o sestavení vlády, tak by to odmítl a bude v opozici. V neděli to zopakoval i vicepremiér za ANO Karel Havlíček. „ANO uznává porážku. Měli jsme dobrý výsledek, nestačil ale na pětikoalici, která nás uběhala,“ řekl v Partii televize Prima.

„Odcházíme se vztyčenou hlavou. Řekli jsme, že to nebudeme cíleně prodlužovat. Musíme se tak připravit na to být férovou, ale tvrdou opozicí,“ dodal.

Velký boj se dá očekávat o státní rozpočet, který připravila Babišova vláda, ale koalice s ním nesouhlasí. Ve Sněmovně ho nepodpoří, i když bude riskovat rozpočtové provizorium. To je podle Fialy ale menší risk než deficit přes 370 miliard korun. Návrh vrátí a předloží vlastní.

Fiala chce rozpočet se schodkem do 300 miliard korun

Domácí

„Nemůžeme podpořit tento rozpočet, protože bychom vědomě podporovali další růst inflace a zdražování,“ řekl Fiala. Podle něj budou chtít ušetřit na provozních výdajích státu. „Dal bych každému ministrovi za úkol, aby ve svém resortu našel provozní úspory ve výši šesti procent. Kdybychom tyto úspory měli, tak jsme schopni ten deficit rozpočtu skoro o 100 mi­liard snížit,“ řekl Fiala. Podle svých slov věří, že koalice PirStan bude souhlasit s jejich požadavkem nezvyšovat daně.

Ministr pro Evropu?

O rozdělení ministerstev se podle Fialy zatím nejedná, ale je podle něj možné, že se počet ministrů rozšíří. Fiala by chtěl ministra pro evropskou agendu, protože současná vláda se v otázkách EU podle něj špatně koordinovala, což prý vedlo často k tomu, že nedokázala v Bruselu prosadit české zájmy.

„Premiér má k dispozici tajemníka pro evropské záležitosti, ale mně připadá, že to není dostatečné a že by to mělo být posíleno a že by to mohl být člen vlády,“ řekl Fiala. Podle něj je potřeba změnit přístup a posílit evropskou politiku už proto, že příští rok bude Česko půl roku Unii předsedat.

Konec Bohemia Energy je na rezignaci, vzkázal Havlíčkovi Fiala

Ekonomika

Ministrem pro evropské záležitosti už byl ve druhém Topolánkově kabinetu nynější europoslanec Alexandr Vondra (ODS), který až do pádu tehdejší vlády měl na starosti české předsednictví EU. Toto předsednictví převezme ČR opět v druhé polovině příštího roku po Francii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám