Hlavní obsah

Co je s prezidentem Zemanem? Další brífink Hradu nedal odpověď

Aktualizováno

Vedoucí prezidentské kanceláře Vratislav Mynář v pondělí odpoledne na tiskové konferenci uvedl, že kancelář prezidenta republiky je jeho servisní organizací. Kancelář se zodpovídá pouze prezidentovi, a proto nelze bez jeho souhlasu informovat o jeho zdraví.

TK Vratislava MynářeVideo: Novinky

 
Článek

„Informace o zdravotním stavu, léčbě a prognózách uzdravování prezidenta republiky jsou pouze v jeho dispozici a dispozici rodinných příslušníků,“ uvedl kancléř.

Kancelář se podle něj zodpovídá prezidentovi, „bez jehož souhlasu nelze informovat, ani si vyžádat žádné informace“.

Zeman je v nemocnici už týden. Hrad dál mlčí, média mluví o vážné nemoci jater

Domácí

Žádost šéfa Senátu označil za „mediální hru“, která měla sloužit „jako vždy pouze ke zviditelnění“.

„Tolik pokrytectví, které předvádí předseda Senátu a někteří členové, jsem v životě nezažil,“ konstatoval Mynář. Senátory obvinil, že se pokoušejí odvolat hlavu státu.

Podle Mynáře rozhodl Zeman o své hospitalizaci sám. Prezident, který byl podle záběrů při převozu do nemocnice v bezvládném stavu, nebyl podle něj v bezvědomí, neboť neměl kyslíkovou masku.

Zemana převezli do nemocnice. Záběry ukazují, že je v bezvládném stavu

Domácí

Mynář koncem minulého týdne avizoval, že se vyjádří ke spekulacím ohledně zdravotního stavu hlavy státu.

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček dotazy na zdravotní stav hlavy státu setrvale ignoruje. Nekomentuje je ani Mynář.

Jasno do toho, v jakém stavu se prezident nachází, nevneslo ani vystoupení první dámy, která na mimořádné tiskové konferenci minulý týden ve čtvrtek uvedla, že manžel je nemocný a potřebuje nabrat síly. S čím se Zeman léčí a jaká je prognóza vývoje zdravotního stavu, nenastínila ani ona.

Situace došla tak daleko, že se předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) obrátil jak na prezidentskou kancelář, tak na Ústřední vojenskou nemocnici s žádostí o vyjádření ke schopnosti prezidenta vykonávat úřad.

Může Zeman vykonávat funkci? Senát dostal zprávu z ÚVN a řeší, co zveřejní

Domácí

Zatímco Hrad podle dosavadních informací nereagoval, ÚVN v pondělí poslala do Senátu vyjádření ošetřujícího lékaře a ředitele nemocnice v jedné osobě Miroslava Zavorala.  Vystrčil avizoval, že odpověď zveřejní po konzultacích v pondělí později během dne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám