Hlavní obsah

Senát odmítl vyšší zdanění loterií a vkladů do katastru

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Senátoři ve středu vrátili poslancům klíčový vládní daňový balíček, který má do státní kasy pro rok 2020 přinést zhruba 8,9 miliardy korun. Vláda s penězi už počítá v návrhu rozpočtu. Senátorům vadí například stoprocentní zvýšení poplatku při zápisu do katastru nemovitostí nebo vyšší zdanění loterií. Část z nich chtěla i zákon celý zamítnout, to se ale prosadit nepodařilo. Pro vrácení Sněmovně se vyjádřilo 56 senátorů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jednací sál Senátu.

Článek

„Hospodářský výbor navrhuje zrušit zvýšené poplatky za vklad do katastru nemovitostí,“ uvedl poslanec Vladislav Vilímec z ODS.

Senát doporučil také úpravy ve zdanění technických rezerv pojišťoven. Daňovými změnami chce vláda vylepšit příjmy státního rozpočtu.

Část senátorů navrhovala i úplné zrušení zákona, to ale neprošlo. Návrh na úplné zamítnutí představil například senátor STAN Michal Canov. Důvodem podle něj není ani tak zákon samotný jako způsob jeho schválení.

Obce, kraje a města se topí v penězích, prohlásil Babiš ve Sněmovně

Domácí

„Byl to naprosto bezprecedentní postup. Zákon byl schválen postupem, který zřejmě část poslanců napadne u Ústavního soudu. Prostě to usekli a to bychom neměli akceptovat. Z tohoto důvodu dávám návrh na zamítnutí a měli bychom poslance podpořit,“ řekl senátor Michael Canov.

Poslední, třetí čtení ve Sněmovně trvalo více než dvacet hodin a opozice se dlouhými projevy snažila schválení zákona oddalovat. Nakonec na návrh šéfa poslanců ANO Jaroslava Faltýnka byla ukončena rozprava i přesto, že chtěly promluvit ještě dvě desítky opozičních poslanců. Ti však slovo nedostali a díky tomu vládní koalice ANO a ČSSD s podporou KSČM zákon prohlasovala.

Goláň: Nesmysl a blbost

„Zákon už jen z principu musíme zamítnout, tak jak je přijat. Je to úplný nesmysl a blbost. Je tam 57 chyb. Peníze ve státním rozpočtu prostě chybí, tak to tam vláda chce dát. Není to snaha napravit nějaká současná opatření. Je to politický paskvil,“ nešetřil kritikou senátor Tomáš Goláň a dodal, že je ochoten připravit zákon lepší.

Rodičovský příspěvek se zvýší o 80 tisíc korun, rozhodla Sněmovna

Domácí

Senátor Pavel Fischer kritizoval vládu za to, že ačkoliv argumentuje tím, že přijetím bojuje se závislostmi na alkoholu a tabáku, skutečnost je podle něj opačná.

„Vláda nejen že nebojuje se závislostmi, ale naopak pracuje na tom, aby počet závislých rostl,“ uvedl Fischer a mluvil o tom, že na rok 2020 jsou nastaveny nižší peníze na prevenci závislostí.

8,9 miliardy do rozpočtu

Jelikož se jedná o jeden ze zásadních vládních zákonů, který podle ministerstva financí má do rozpočtu přinést až 8,9 miliardy korun, bude se jím Sněmovna muset zabývat ještě během prosince. Řádná schůze už na prosinec svolána není, a tak se zvýšením daní budou poslanci zřejmě zabývat na mimořádné schůzi po Vánocích.

Daňový balíček má podle údajů ministerstva financí přinést v roce 2020 do státní kasy zhruba 8,9 miliardy korun. Zvyšuje daně u alkoholu, tabáku a hazardu.

Sněmovna schválila zvýšení daní na alkohol, tabák a loterie

Domácí

Spotřební daň se má v případě lihu podle ministerstva financí zvýšit z 57 korun na 64,50 koruny na půllitr 40procentního alkoholu. Spotřební daň z cigaret se má podle návrhu zvýšit z 27 procent na 30 procent u procentní části a z 1,46 koruny na 1,61 koruny na kus u pevné části sazby. Krabička by tak mohla zdražit až o 13 korun.

Další oblastí, které se novela dotýká, je pojišťovnictví. Podle předlohy se má snížit uznatelnost technických rezerv pojišťoven.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám