Hlavní obsah

Rodičovský příspěvek se zvýší o 80 tisíc korun, rozhodla Sněmovna

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha
Aktualizováno

Rodiče už mají téměř jisté, že se od ledna 2020 zvýší rodičovský příspěvek o 80 tisíc korun. Sněmovna ve středu večer schválila navýšení z 220 tisíc na 300 tisíc korun.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD)

Článek

Vyšší rodičovský příspěvek budou moci čerpat rodiče dětí do čtyř let, kteří budou k lednu příspěvek ještě pobírat. Navýšení rodičovské vyjde stát příští rok na 8,6 miliardy.

Pro navýšení hlasovalo 176 poslanců napříč politickým spektrem, proti nebyl nikdo.

„Řekla bych, že to byl komplikovaný porod. Dítě je na světě. Ještě je v inkubátoru, protože ho musí schválit Senát a podepsat prezident,” přirovnávala ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

„Ta cesta byla strastiplná, ale je důležité, že se rodičovský příspěvek navýšil,” dodala Maláčová.

Navyšování rodičovského příspěvku totiž provázely hádky a spory. Ty začaly už na jaře, když se koalice nemohla dohodnout na okruhu rodičů, kteří budou moci vyšší rodičovskou čerpat.

Hádky pokračovaly i ve Sněmovně. Vládní ANO a ČSSD totiž svázaly rodičovský příspěvek se schválením daňového balíčku. Proti tomu se postavila opozice, která vládu kritizovala, že si bere rodiče jako rukojmí.

Sněmovna schválila zvýšení daní na alkohol, tabák a loterie

Domácí

„I přes obstrukce ministryně Maláčové se nakonec podařilo navýšit rodičovskou. Je to skvělá zpráva, rodiny si podporu zaslouží,” komentoval předseda ODS Petr Fiala.

„Považujeme za úspěch, že vláda podlehla opozičnímu tlaku a zavádí navýšení rodičovského příspěvku nejen pro ty, kterým se děti narodí po 1. lednu 2020, ale pro všechny rodiče s dětmi do 4 let,” uvedl šéf hnutí STAN Vít Rakušan.

Šéf lidovců Marek Výborný zvýšení rodičovské označil za pozitivní zprávu pro české rodiny. „Jsou to kroky, které mohou podpořit budoucnost naší země. Mrzí nás, že vláda a sociální demokracie odmítla jít na úplnou spravedlnost. 70 tisíc rodin nebude mít na zvýšení nárok, protože už rodičovský příspěvek vyčerpali,“ řekl Výborný.

Piráti prosadili návrh, aby ženy, které otěhotněly na škole nebo krátce po ukončení studia, nebo živnostnice, které si neplatily nemocenské pojištění a jsou buď samoživitelky, nebo je jejich partner také živnostník, budou moci čerpat měsíčně až 10 tisíc korun. Zmíněné skupiny mají měsíční limit na čerpání těchto peněz 7600 korun.

Předlohu nyní dostane Senát. Jelikož byla ale ve Sněmovně shoda napříč politickým spektrem, novelu zákona o státní sociální podpoře zřejmě odklepne.

Reklama

Výběr článků

Načítám