Hlavní obsah

Sněmovna schválila zvýšení daní na alkohol, tabák a loterie

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Vládní koalice ANO a ČSSD za podpory komunistů po několikahodinových hádkách ve středu protlačila Sněmovnou daňový balíček. Zvýší se spotřební daň na tvrdý alkohol, tabák a loterie. Poplatek za vklad do katastru nemovitostí se zvýší z tisícovky na dva tisíce korun. Technické rezervy pojišťoven budou zřejmě podléhat většímu zdanění. Daňový balíček nyní posoudí Senát, pravděpodobně ho vrátí Sněmovně zpět.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministři za ČSSD Michaela Maláčová a Jan Hamáček se domlouvají při jednání o daňovém balíčku. V pozadí premiér Andrej Babiš.

Článek

Pro daňový balíček hlasovalo 96 poslanců z řad ANO, ČSSD a KSČM. Piráti a SPD byli proti. Poslanci ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a hnutí STAN se hlasování zdrželi. Na hlasování se můžete podívat zde.

Schizofrenie vlády? Platí kampaň proti alkoholismu a zároveň snižuje DPH u piva

Domácí

Spotřební daň se má v případě lihu podle ministerstva financí zvýšit z 57 korun na 64,50 koruny na půllitr 40procentního alkoholu. Láhev tvrdého alkoholu tak zřejmě zdraží zhruba o devět korun. Piva a vína se zvýšení spotřební daně netýká.

Cigarety můžou zdražit až o 13 korun

Spotřební daň z tabáku by se měly zvýšit zhruba o deset procent. Krabička cigaret by tak mohla zdražit až o 13 korun.

Tabáčníci lámou poslance. Nezdražujte tolik

Domácí

Zdanění loterií by mělo vzrůst na 35 procent místo nynějších 23 procent. Zdaní se i výhry nad milion korun. Zdanění jiných druhů hazardu se nezmění, rozhodla Sněmovna.

Vláda původně chtěla zdanit plyn určený pro vytápění v domovních kotelnách, s tím ale Sněmovna nesouhlasila.

Novelu nyní dostanou na stůl senátoři. Ti ji pravděpodobně vrátí Sněmovně zpátky.

„Ty zdroje jsou důležité. Zvedáme důchody, rodičovský příspěvek. Jsme připraveni přehlasovat senátní veto,” řekla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Co odhlasovala Sněmovna
Daně z alkoholu a cigaret
Zvýšení daně u tabáku ke kouření o 224 korun na 2460 korun za jeden kilogram tabáku včetně zahřívaného. Za jednu cigaretu by měla být minimální daň 2,9 koruny, nyní je 2,63 koruny.
Zvýšení spotřební daně z lihu z 28 500 korun za jeden hektolitr etanolu na 32 250 korun. V případě pěstitelského pálení by sazba měla stoupnout na 16 200 korun z 14 300 korun. Sama spotřební daň vzroste v uvedeném případě z nynějších 57 korun na 64,50 Kč.
Daně z nemovitostí
Od daně z nemovitých věcí budou osvobozeny skupiny dřevin, stromořadí, travnaté údolnice, meze, příkopy, mokřady, pokud bude tento prvek evidován v evidenci ekologicky významných prvků. Bude stanovena přechodná doba do konce roku 2021, ve které bude aplikován i stávající rozsah osvobození dle zákona o dani z nemovitých věcí.
Poplatek za vklad do katastru nemovitostí stanovený zákonem o správních poplatcích se zvyšuje z nynějších 1000 Kč na 2000 Kč.
Zdanění loterií
V případě zdanění hazardu se sazby zdanění loterií zvyšují z nynějších 23 procent až na 35 procent.
Hráči budou zdaňovat výhry od jednoho milionu korun.
Bude platit srážková daň pro loterie, tomboly a účtenkovou loterii.
Další změny
Zvyšuje se limit, do kterého jsou domácnosti osvobozeny od placení spotřební daně při vaření piva pro vlastní spotřebu. Schválená podoba zákona jej zvyšuje z 200 litrů na 2000 litrů za rok.
Zákon ruší také výjimku ze zdanění úrokových příjmů plynoucích z korunových dluhopisů emitovaných před 1. lednem 2013.
Technické rezervy pojišťoven budou nově daňové uznatelné jen do výše stanovené evropskou směrnicí Solvency II.

Poslanci se zacyklili v hádkách

Samotnému schvalování předcházely několikahodinové debaty a hádky. Tu největší vyvolal návrh ODS, která chtěla, aby poslanci hlasovali o navýšení rodičovského příspěvku z 220 tisíc na 300 tisíc korun ještě před daňovým balíčkem.

Hnutí ANO ale trvalo na tom, aby Sněmovna nejprve schválila daňový balíček, o kterém poslanci jednali od středečního rána. ANO a ČSSD vzápětí začaly osočovat opoziční ODS a TOP 09, že předvádějí obstrukce a bojkotují daňový balíček. ODS a TOP 09 zase obviňovaly vládní koalici, že si bere rodiče jako rukojmí.

Ministryně financí Schillerová prohlásila, že dostala od opozice návrh, že přestane obstruovat daňový balíček, pokud projdou tři pozměňovací návrhy. Opozice konkrétně chtěla, aby se nedanily rezervy na životní pojištění, aby se nezvyšovaly daně na hazard a také poplatek za zápis do katastru nemovitostí.

Schillerová jejich požadavek odmítla s tím, že lobbují za pojišťovny a hazard. Podobně se vyjádřil i šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek. „Hazard za Kalouska kvetl. Kalousek, lobbista za hazard, se dnes znovu předvedl ve své destrukci. Byl to jenom pan Kalousek, který má zájem lobovat ve prospěch pojišťoven a hazardu,“ prohlásil na tiskové konferenci Faltýnek.

Kalousek ale tvrdil, že jde o to, aby se nezdražilo životní pojištění pro lidi. „Nejde o pojišťovny, ale o životní pojistky. Nikdy v minulosti nebyly technické rezervy na životní pojišťovny zdaňovány, nikdy,“ apeloval Kalousek.

„Já bych se snad rozbrečel, když poslouchám Miroslava Kalouska. Copak si opravdu nevidíte do úst?“ komentoval šéf komunistů Vojtěch Filip.

Reklama

Výběr článků

Načítám