Hlavní obsah

Šéf krajské hygieny v Plzni končí, ministerstvo potvrdilo jeho odvolání

Právo, Novinky, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf krajské hygienické stanice v Plzni Přemysl Tomašuk skončil ve funkci. Tento týden nabylo právní moci rozhodnutí kárné komise ministerstva zdravotnictví, která 69letého Tomašuka zbavila ředitelského postu kvůli závažným pochybením.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Budova ministerstva vnitra

Článek

Tomašuk už byl jednou suspendován, a to loni v srpnu. S odvoláním proti správnímu rozhodnutí ale uspěl u soudu a letos v červenci se vrátil zpět do funkce.

„Potvrdili jsme prvoinstanční rozhodnutí ministerstva zdravotnictví o uložení kárného opatření odvolání ze služebního místa představeného,“ řekla ve čtvrtek Právu Hana Malá, mluvčí ministerstva vnitra.

Šéf plzeňských krajských epidemiologů skončil

Domácí

Kdo Tomašuka nahradí, zatím není jasné. Pravděpodobně to ale bude Michal Bartoš, který plzeňskou hygienu vedl do doby, než se Tomašuk vrátil zpět.

Svévolné odměny, nesrovnalosti v hospodaření 

Kauza se točí kolem několika kontrol z ministerstva zdravotnictví, které se na plzeňské hygieně uskutečnily v průběhu loňského roku. Z jejich závěrů vyplývá, že Tomašuk měl nezákonným jednáním způsobit státu škodu v řádech milionů korun.

Už po výsledku první prověrky, podle které Tomašuk údajně svévolně rozdával odměny některým podřízeným a nezákonně je povyšoval do vyšších platových tříd, zahájila kárná komise řízení pro zvlášť závažné provinění a navrhla jeho okamžité zproštění funkce do vyšetření celé záležitosti. To se také stalo, ale podle soudu pro to nebyly splněny všechny zákonné podmínky. Proto se Tomašuk mohl vrátit do funkce.

V mezidobí pak ještě proběhl na plzeňské hygieně ekonomický audit, který odhalil další nesrovnalosti v hospodaření s veřejnými penězi v době, kdy ji řídil Tomašuk.

Ostravští hygienici dorazili na přepadovku i do promořeného domova seniorů

Domácí

„Kontroloři zjistili pochybení u veřejných zakázek, registru smluv nebo v autodopravě. Přidělené finanční prostředky na investice nebyly použity k účelu, pro který byly určeny,“ uvedlo už dříve ministerstvo zdravotnictví.

A právě závěr této kontroly ještě neměla kárná komise k dispozici při prvním šetření a pravděpodobně jej zahrnula až nyní do nového rozhodnutí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám