Hlavní obsah

Schillerová: Vyšší rodičovská bude, opozice šíří katastrofické scénáře

– Praha
Novinky, Barbora Zpěváčková

Rodiče se podle šéfky státní kasy Aleny Schillerové (za ANO) nemusejí bát, že by bylo ohroženo zvýšení rodičovského příspěvku. Opozice podle ministryně šíří katastrofické scénáře. Schillerová to řekla ve středu novinářům ve Sněmovně.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) na jednání Poslanecké sněmovny, 24. dubna 2019.

Článek

Středeční debata ve Sněmovně o daňovém balíčku opět skončila bez hlasování. Stihne se schválit do konce roku?

Jsem přesvědčena, že ano. Ani jsem nepočítala s tím, že by se to dnes schválilo. Opozice dávala jasně najevo, že chce obstruovat, už se tím netají. Dnes padl procedurální návrh, aby se pokračovalo i po 19. hodině, protože opozice pořád říká, jak chce debatovat. To opozice nepodpořila. Vypovídá to o tom, jestli chtějí jednat, nebo obstruovat.

Rodičovský příspěvek bude, mám to v rozpočtu.

Pořád platí podmínka, že nejprve chcete schválit daňový balíček, a až potom navýšení rodičovské?

Pořád to platí. Jak daňový balíček, tak rodičovský příspěvek jsou priorita. Rodičovský příspěvek je navýšen poprvé od roku 2012. Upozorňuji na to, že v zákoně máme nastavený mechanismus, že rodičovskou budeme vyplácet i zpětně rodičům dětí do čtyř let, kteří si stávající příspěvek 220 tisíc nevyčerpali. Takže maminky a tatínkové se nemusejí bát. Rodičovský příspěvek bude, mám to v rozpočtu. Ať se nenechají znepokojit katastrofickými scénáři, které opozice šíří po sociálních sítích.

Podpoří poslanci ANO v pátek program mimořádné schůze, kterou svolala opozice k vyšší rodičovské?

Nejednali jsme o tom a nemůžu mluvit za všechny poslance, ale nevidím důvod, proč bychom to nepodpořili a proč by se o tom nejednalo.

Takže rodičovský příspěvek by se nakonec mohl schválit dřív než daňový balíček?

Taková možnost čistě teoreticky je. Nemá cenu to blokovat. Ale pro nás to jsou spojené nádoby. Deklarujeme rodičům, že bude vyšší rodičovský příspěvek a deklarujeme, že bude i zpětně, i kdyby tam ta účinnost nebyla. Takže se rodiče nemusejí bát.

Opozice říká, že kdybyste se nedopustila výroku o opoziční a senátorské špíně, měla byste dnes lehčí ministerský život. Litujete toho výroku?

Byla to pro mě zkušenost. Ta schůze, která se týkala ústavní žaloby na pana prezidenta, byla vysoce emocionální a nekorektní vůči panu prezidentovi. Citovala jsem jednu ze zpráv, kterou jsem dostala od lidí. Je to poučení, že tak silný výrok už nebudu na půdě Poslanecké sněmovny opakovat. Je to zástupný problém. Tady se hraje podle mého soudu o pojišťovny a o účinnost k 1. lednu 2020. To se týká novely zákona o dani z příjmu, pojišťovny by získaly rok navíc. To, že ten balíček bude, je jasné, opozice nemůže obstruovat donekonečna.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám