Hlavní obsah

Schillerová: Kauza Mlejnek je vrchol. Chceme výměnu ministra

Poslanecký klub opozičního hnutí ANO zašle otevřený dopis premiérovi Petru Fialovi (ODS) a bude žádat výměnu ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) kvůli kontaktům nynějšího šéfa civilní rozvědky Petra Mlejnka s obviněným lobbistou Michalem Redlem. V pořadu Partie na CNN Prima News to v neděli řekla šéfka klubu Alena Schillerová.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Alena Schillerová, Jaroslav Faltýnek a Hana Válková na úterním jednání Poslanecké sněmovny

Článek

„Tohle už je úplný vrchol, s kauzou Mlejnek. Kauz hnutí STAN bylo několik. Očekáváme, že tentokrát už to nemůže projít. Příští týden o tom budeme jednat. Pošleme otevřený dopis panu premiérovi, aby situaci neprodleně řešil a provedl výměnu na postu ministra vnitra. Neudržitelná je pozice pana Mlejnka,“ uvedla exministryně financí.

Za problém označila nedostatečnou prověrku šéfa rozvědky. „Neměl klasickou prověrku, nýbrž jako obchodník. To je úplně jiná prověrka než na zpravodajce. Budeme čekat, než dostane prověrku na přísně tajné? Tohle Petr Fiala nemůže pokrýt,“ dodala.

Současně nevyloučila ani vyvolání hlasování o nedůvěře kabinetu ve Sněmovně. Celá opozice má v dolní komoře menšinu 92 hlasů, což na vyslovení nedůvěry nestačí. Opoziční ANO má 72 poslanců, SPD jich má 20.

Babiš hrozí hlasováním o nedůvěře vládě, pokud Fiala neodvolá Rakušana

Domácí

Rakušan ke kauze už dříve uvedl, že o stycích s Redlem před jmenováním Mlejnka věděl a nevadila mu, protože vztah obou mužů byl pracovní. Nového ředitele Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) považuje za profesionála s úctyhodným kariérním profilem a nesdílí názor, že pouhý kontakt s jakkoliv problematickou osobou by měl člověka automaticky diskreditovat. Jediným důvodem k Mlejnkovu odvolání by podle něj bylo to, kdyby Mlejnek nezískal prověrku na stupeň přísně tajné.

Rakušan pak také Radiožurnálu řekl, že pro své odstoupení z vlády nevidí důvod.

O situaci chtějí s Rakušanem mluvit příští týden i Fiala a další koaliční lídři. To v neděli v pořadu potvrdila i šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), která předpokládá, že pokud by cokoli bránilo Mlejnkovi získat bezpečnostní prověrku, tak by ji nezískal.

Reklama

Výběr článků

Načítám