Hlavní obsah

S projednáním žaloby na Zemana souhlasí i ANO

– Praha
Právo, ada, nig

Projednání senátní ústavní žaloby na prezidenta Miloše Zemana podle všeho už nic nestojí v cestě. Organizační výbor Sněmovny, v němž jsou zastoupeny všechny poslanecké frakce, hlasy všech zúčastněných včetně ANO rozhodl o pevném zařazení návrhu žaloby na 26. září.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek na schůzi Sněmovny

Článek

Podle parlamentních pravidel to znamená, že padla původní úvaha některých politiků, že poslanci budou senátní návrh ignorovat, a tudíž po třech měsících – jak stanoví zákon – spadne pod stůl.

Očekává se bouřlivá debata, na rozdíl od Senátu bude podle zákona o jednacím řádu veřejná. Ale zákonem předepsaných 120 hlasů pro odeslání žaloby Ústavnímu soudu senátoři neseženou, protože pravice má jen 46 poslanců. Piráti s dvaadvaceti hlasy rozhodnuti ještě nejsou. Jasně proti žalobě jsou babišovci, komunisté a okamurovci, ruku nezvednou ani vládní soc. dem. Dohromady mají 127 hlasů.

Faltýnek překvapil

S nápadem na pevné zařazení žaloby přišel nečekaně šéf klubu ANO Jaroslav Faltýnek. Právě on v uplynulých týdnech dával najevo, že Sněmovna by se návrhem vůbec nemusela zabývat. Kvůli tomu lidovci nedávno oznámili, že v případě neochoty se žalobou zabývat podají návrh na svolání mimořádné schůze dolní komory.

„Došli jsme k závěru, že je potřeba bod projednat,“ řekl novinářům Faltýnek a dodal: „Když jsem žalobu četl, tak mně to připadá jako slátanina několika volebních období.“ Faltýnek chce o senátním návrhu ještě hovořit i se Zemanem.

Změny nepřípustné

Postup organizačního výboru uvítal místopředseda Sněmovny a šéf ODS Petr Fiala. „Je to určitě řešení lepší, než kdybychom museli vyvolávat mimořádnou schůzi,“ řekl. Podle něj pravomocí dolní komory není to, aby posuzovala věcnou stránku. „Poslanecká sněmovna se má v tomto případě pouze vyjádřit, zda souhlasí s tím, co vypracoval Senát, a zda je toho mínění, že se tím má zabývat Ústavní soud,“ podotkl.

Ještě před sněmovní schůzí se žalobou bude zabývat ústavně-právní výbor. Ani výbor, ani Sněmovna ale nemohou do textu jakkoli zasahovat. Právě její význam chtějí poslancům před definitivním hlasováním vysvětlit senátoři.

Návrh žaloby je založen na tom, že Zeman podle jejích tvůrců porušuje Ústavu. Senátoři mu vytýkají osm skutků, od nečinnosti v případě jmenování či odvolání členů vlády po vystupování v rozporu s oficiální českou zahraniční politikou.

V Senátu pro návrh ústavní žaloby hlasovalo 48 ze 75 přítomných senátorů, potřeba bylo nejméně 45 hlasů. Proti bylo 20 senátorů, sedm se hlasování zdrželo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám