Hlavní obsah

Rozvolňovat se bude v blocích, školky možná půjdou po okresech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Protiepidemický systém PES, kterým se už dávno Česko neřídí, nadobro skončí. S blížícím se rozvolněním vláda představí jiný plán, rozvolňovat by se mělo v blocích, postupně podle sektorů. Kdy se co otevře, pak bude záležet na tom, kolik lidí se nakazilo na 100 tisíc obyvatel za posledních sedm dní.

Článek

„Další rozvolňování uděláme po blocích, nebude to PES. Rozvolňovat se tedy bude podle jednotlivých sektorů,“ uvedl premiér Andrej Babiš (ANO) ve středu.

Pravidla se budou zmírňovat podle toho, jaká bude epidemiologická situace. Konkrétně bude záležet na tom, kolik lidí se nakazilo za posledních sedm dní na 100 tisíc obyvatel. „Je to dobrá zpráva, bude jasné, za jakých podmínek se budeme vracet do normálu,“ doplnil premiér.

O dalším rozvolnění vláda rozhodne ve čtvrtek, na řadě jsou obchody

Domácí

Detaily by měla vláda představit ve čtvrtek. Už teď je ale jasné, že by se měly v pondělí otevřít školky pro všechny děti v krajích, kde je méně než 100 nakažených na 100 tisíc obyvatel. Finálně by měl říct, ve kterých krajích k otevření dojde, ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) v pátek.

Opatření ale ještě možná dozná drobné změny. „Navrhnu, aby se to otevíralo podle okresů,“ nastínil premiér.

Obchody od 3. května? 

Dále by se mohli lidé dočkat otevření obchodů, do škol by se mohli vrátit další žáci. „Všechno směřujeme k tomu, aby do konce dubna bylo možno uvažovat o otevření obchodů. Nejdéle od 3. května,“ uvedl dopoledne Arenberger na Primě.

Podle vlády je prioritou návrat dětí do škol, nyní v týdenních cyklech chodí do školy žáci prvního stupně. Od pondělí by se podle strategie ministerstva školství mohla obnovit praktická výuka na středních a vysokých školách.

Po praktické výuce by podle doporučení expertní skupiny MeSES měl přijít na řadu druhý stupeň základních škol a další ročníky vysokých škol, a to nejdříve 3. května.

Arenberger: Obchody se otevřou nejpozději 3. května

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám