Hlavní obsah

Rozvolnění nic nebrání, rizika jsou jen lokální

Novinky, Jan Martinek

Poslední vlně rozvolnění opatření, která nastane v pondělí, už nic nebrání. Epidemie ustupuje a situace je klidná, až na lokální výjimky, třeba v Praze a na Karvinsku.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) je nyní při větším pohybu lidí a otvírání například restaurací a barů nutné zaměřit se nejen jako dosud na rizikové skupiny starších s nemocemi, ale také na profese – kromě zdravotníků to jsou třeba lidé z gastronomie.

„Teď končí 14 dnů od poslední vlny rozvolnění 11. května. Nejsou patrné žádné negativní trendy. Stále platí, že ČR epidemii zvládla dobře,“ zhodnotil v pátek situaci Vojtěch s tím, že žádné plošné riziko už není.

Testování horníků v Dole Darkov pokračuje. Nakažených je 169

Domácí

O tom, že je situace stabilní, svědčí i to, že neustále roste počet vyléčených, kterých už je 67 procent (v neděli 6047), stagnují počty úmrtí v souvislosti s nemocí covid-19 a klesá počet hospitalizovaných. Těch je 145 a jen pětina z nich potřebuje intenzivní péči.

Podle ředitele Ústavu pro zdravotnické informace a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška klesá i podíl nově diagnostikovaných případů na počtu testů. I podle něj je nyní nutné sledovat lokální ohniska, hlavně příhraniční oblasti, a rychle reagovat.

V důsledku toho podle Duška přestávají dávat smysl i po celou dobu krize pravidelně prezentované plošné predikce vývoje. A to i vzhledem k tomu, že nad 100 pozitivních případů v přepočtu na 100 tisíc obyvatel vykázalo ze 76 pouze třináct okresů.

O prázdninách už bez roušek?

Roušky by se podle Vojtěcha mohly i ve vnitřních prostorech odložit na konci června. Záležet to bude na epidemiologické situaci. Od pondělí 25. května nebudou roušky povinné venku, pokud bude člověk jen se členy své domácnosti nebo od ostatních bude dál než dva metry.

Je možné, že roušky uvnitř budou jen regionálně, míní epidemiolog

Koronavirus

„Předpokládáme, že do června by byly povinné ve vnitřních prostorech jako jsou třeba obchody, ale i v MHD. Pokud se bude situace zklidňovat, mohly by se roušky odložit na konci června,“ řekl.

„Očkujte se proti chřipce“

Kvůli případné druhé vlně nemoci covid-19, která by se na podzim mohla spojit s očekávanou epidemií chřipky, je potřeba zvýšit proočkovanost lidí proti chřipce, která se nyní pohybuje okolo osmi procent.

V pátek to řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) s tím, že kvůli podobným příznakům bude složité u pacientů určit, kterou z těchto nemocí mají. Současně vyzval občany, aby se nebáli znovu začít chodit k lékařům a neodkládali zákroky.

Reklama

Související články

Restaurace plošně zlevňovat nebudou

V posledních dnech se objevila vyjádření provozovatelů věhlasných českých restaurací, že to či ono zlevnili, připravili výhodnější menu, že doba svíčkových za...

Výběr článků

Načítám