Hlavní obsah

Restaurace plošně zlevňovat nebudou

Právo, Stáňa Seďová

V posledních dnech se objevila vyjádření provozovatelů věhlasných českých restaurací, že to či ono zlevnili, připravili výhodnější menu, že doba svíčkových za 600 korun je ta tam.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Snímek ze středečního dopoledne pořízený v historickém centru Prahy dokládá, jak tu šly ceny dolů.

Článek

Tyto kroky jsou ale podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR ČR) Václava Stárka lokální záležitostí centra Prahy. Plošně restaurace zlevňovat nebudou. Podle něj ani nemohou, když se za poslední dva roky zvýšila cena surovin o 20 procent.

Vnitřní prostory restaurací se otevřou až 25. května, ale zvláště v teplých dnech už zahrádky restaurací obsypali nedočkaví hosté. Někde se potkali se stejnými cenami jako před uzavřením, jinde spadly ceny i čtyřnásobně. To je ovšem dočasné.

V centru Prahy, kde ceny nyní snížili, je měli nastavené na zahraniční klientelu.
Václav Stárek, prezident AHR ČR

„My se domníváme, že k dramatickému zlevňování nedojde. Ceny surovin to nedovolí. Jen za poslední dva roky vzrostly o dvacet procent. Takže pro zlevnění není prostor. Restaurace jsou navíc finančně vyčerpány, poté co se uzavřely,“ řekl Právu Václav Stárek, prezident AHR ČR.

Snížení cen se podle něj týká pouze hlavního města. „Tam, kde ceny snížili, je měli nastavené na zahraniční klientelu. Tedy jde spíše o lokální záležitost v centru Prahy, kde je nyní opravdu prázdno a provozovatelé chtějí být atraktivnější pro českou klientelu,“ dodal Stárek.

Jednu z nejlepších restaurací na světě proměnil koronavirus k nepoznání

Muži

Jeho předpoklad potvrzuje i jedna z nejvyhlášenějších restaurací mimo českou metropoli. „Co se týče cenové politiky, u nás v Entree se nezměnila,“ sdělila redakci Kateřina Bortlová, manažerka olomouckého podniku Entree Restaurant.

„Po celou dobu naše restaurace vítá jak české, tak zahraniční hosty. Kvalita surovin i náš tým a způsob fungování restaurace zůstávají stejné, a proto zůstávají stejné i naše ceny. Jak v menu, tak v nápojové kartě se budeme snažit ještě více podpořit naše české dodavatele,“ dodala.

Pivo ze 169 korun na 49 korun

V Praze je to podle dokumentaristy Janka Rubeše, který se zaměřuje na dění v centru metropole, jiná káva. Ceny restaurací se zahrádkami, které se zaměřovaly na zahraniční hosty, zlevnily až čtyřnásobně.

„Dramatický propad cen, až čtyřnásobný, je v centru Prahy znát u všech restaurací, které se orientovaly čistě na turisty. Cena půllitru plzeňského piva spadla ze 169 na 49 korun. Někde stojí i 39. Dole na Václavském náměstí klesla cena za půllitr ze stovky na padesát korun. A guláš, který tu prodávali tuším za 540, stojí nyní 109 korun,“ řekl Právu Rubeš s tím, že podle signálů restauratérů lze usuzovat, že jakmile se turisté v Praze opět objeví, i ceny se vrátí na svou úroveň před pandemií.

„Ale i v centru Prahy je mnoho restaurací, které nemají důvod zlevňovat. I na Staroměstském náměstí se prodávalo v jedné restauraci pivo za 52 korun, a tak to zůstalo i nyní,“ doplnil dokumentarista.

Jednu z nejlepších restaurací na světě proměnil koronavirus k nepoznání

Muži

„Máme přes dvacet restaurací a přístup se podle jejich charakteru liší. Například ceny i nabídka v lokálech, které navštěvují stálí místní hosté, zůstávají nezměněny,“ sdělila Právu mluvčí restaurací sítě Ambiente Šárka Hamanová.

„Oproti tomu v podnicích, kam turistů chodilo víc, jsme dělali dílčí úpravy. Menu v Café Savoy je tak jednodušší a přibyla na něm nová cenově dostupnější jídla. Michelinská La Degustation Bohême Bourgeoise zavedla obědy a změnila koncept večeří,“ dodala Hamanová.

Radek Kašpárek, který v Praze vede michelinskou restauraci Field, řekl Televizi Seznam, že éře, kdy si některé podniky byly schopné nacenit hovězí svíčkovou nebo konfitovanou kachnu za šest či sedm stovek, prostě odzvonilo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám