Hlavní obsah

Rozdávají zdarma štíty, stojí je to 150 tisíc denně. Vláda jim přislíbila podporu

Právo, Jan Martinek

Vláda by podle slov Andreje Babiše mohla finančně podpořit společnost, která pomocí 3D tisku vyrábí a zdarma rozdává ochranné štíty do nemocnic. Jedná se o společnost Průša Research 3D Printers, která už rozdala za čtrnáct dní 40 tisíc štítů a dalších 120 tisíc jich čeká na umístění.

Foto: Facebook: Průša Research 3D Printers, .

Ochrané štíty Průša Research 3D Printers hojně využívají lékaři

Článek

„Samozřejmě že je můžeme podpořit, ale musí se na nás obrátit, ne jen něco říkat do médií,“ odpověděl Právu na dotaz, zda by vláda firmu podpořila, premiér Andrej Babiš.

Podpoříme každou českou firmu s takovým nápadem.
premiér Andrej Babiš
Foto: Facebook: Průša Research 3D Printers, .

Urgentní příjem Nemocnice Na Bulovce s 3D štíty

„Ať se na nás obrátí, máme na to programy, několik stovek milionů od ministerstva průmyslu. Podpoříme každou českou firmu s takovým nápadem,“ řekl premiér.

Lidé si opět mohou kupovat respirátory FFP3

Koronavirus

Majitel společnosti Josef Průša napsal na sociální sítě vyjádření, ve kterém si posteskl, že stát se zatím k výrobě ochranných pomůcek staví zády, a požádal veřejnost o finanční pomoc.

„Čekal jsem, že 3D tisk bude jen dočasná výpomoc, než se nastartují normální fabriky a začnou chrlit desítky tisíc kusů štítů denně, nebo se o to postará stát. Jenže už začínáme třetí týden výroby a pořád se nic neděje,“ napsal Průša.

Chlapec tiskne na 3D tiskárně praktický doplněk pro zdravotníky

Koronavirus

„Každý den výroby nás stojí jen na materiálu 150 tisíc korun a nikdo neví, kolik týdnů nebo měsíců bude tohle všechno trvat,“ uvedl majitel společnosti a zveřejnil rovněž číslo transparentního účtu 2801792692/2010, na který by mohli lidé posílat peníze. „Nechci peníze od lékařů a dalších, kteří ochranné pomůcky zoufale potřebují,“ zdůraznil.

Majitelé 3D tiskáren vyrábějí kvůli koronaviru ochranné pomůcky pro lékařeVideo: TV Prima Velké Zprávy

Reklama

Související články

Uzemněná letadla by mohla sloužit jako JIP

Uzemněná letadla by se v dobách koronavirové nákazy mohla proměnit v jednotky intenzivní péče, navrhují britští experti, kteří přišli s nápadem na projekt...

Výběr článků

Načítám