Hlavní obsah

Roušky jsou zbytečné, nenoste je, dozvěděly se sestry od vedení Bulovky. Vláda říká něco jiného

– Praha
Novinky, Renáta Bohuslavová

Nepodporujte nesmyslné nošení roušek, stejně vás neochrání, stojí v e-mailu, který v pondělí dostaly sestry v pražské Nemocnici Na Bulovce od vedoucí hygieny a epidemiologie Hany Bláhové. Její doporučení hájí i ředitel nemocnice Jan Kvaček s tím, že je to v souladu s přístupem Světové zdravotnické organizace (WHO). Doporučení vlády všem občanům je přitom zcela opačné.

Foto: Petr Horník, Právo

Areál Nemocnice Na Bulovce

Článek

„S ohledem na vypjatou situaci a z toho, co zde sleduji, si Vám dovoluji připomenout, že standardní používání roušek či respirátorů je naprosto nesmyslné a ve většině případech jen plýtváte materiálem, který budeme potřebovat, a to jak na běžné izolační režimy, tak na pacienty s potvrzeným COVID-19,” píše se v dopise z 16. března od vedoucí epidemiologie v Nemocnici Na Bulovce.

„Je to společný názor našich infektologů a naší hygieničky a je to v souladu s doporučením WHO. Ústenky by měli nosit pouze zdravotničtí zaměstnanci, kteří mají respirační onemocnění, a mohli tak případně někoho nakazit, nebo se musí explicitně chránit, ale neměli by je nosit neustále,” řekl Novinkám ředitel Bulovky Jan Kvaček.

Bez pomůcek zbydou dva lékaři v okrese, varuje šéf sdružení praktiků

Domácí

Stejně vás rouška neochrání

V dopise se pokračuje s tím, že roušky sestry stejně neochrání. „Běžné roušky a respirátory nyní standardně používáte i v situacích, kde to není indikováno. Stále platí, že běžná rouška Vás nijak před COVID-19 neochrání. Respirátor FFP3 je třeba k užívání též jen v indikovaných případech - pacient s potvrzenou diagnózou či na základě epidemiologických kritérií,” pokračuje Bláhová.

Nebere přitom v potaz, že sestry, které se dostávají do rizikového kontaktu s pacienty, se mohou samy nakazit, ačkoliv u nich průběh onemocnění může být bez příznaků. V takovém případě rouška sice neochrání je samotné, ale může přispět k omezení šíření jejich nákazy na další pacienty.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

„Velmi důrazně vás prosím, abyste nesmyslné používání roušek jako vedoucí nepodporovali a respektovali to, co výše uvádím,” uzavírá dopis vedoucí hygieny.

„Nejsou roušky a respirátory nám vydávají pouze na rodné číslo. Tak to asi bude ten důvod,” řekla Novinkám jedna ze sester.

Ředitel: Roušek je málo

To ředitel potvrdil. „Jako nemocnice máme zásobu cca 50 tisíc kusů, při spotřebě, kdy by měla být rouška používána maximálně 2 až 3 hodiny, není možné je neustále dávat všem zaměstnancům,” dodal Kvaček.

Nespíme, nejíme a už nemůžeme, nekřičte na nás, žádá lékařka z Bulovky

Koronavirus

To, že tím nemocnice postupuje v rozporu s doporučením vlády, si ředitel nepřipouští. „Jde primárně o to, jak se s tou rouškou zachází, aby byla funkční. Musí se pravidelně měnit, nesmíte na ni sahat, atd.,” řekl ředitel Novinkám na dotaz, zda tím nemocnice nejde proti vládnímu doporučení pro občany.

Roušky v hromadné dopravě, většina lidí to dodržuje

Koronavirus

Dodal, že se jedná o doporučení pro všechny zaměstnance a že pokud dorazí slibované miliony roušek z Číny, situace se změní.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám