Hlavní obsah

Rodiče školáků čekají od září manévry s testováním

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rodiny s dětmi z prvního stupně ZŠ v tomto školním roce zřejmě čekají manévry kolem pravidelného testování na covid. Děti do 12 let, pro něž zatím není vakcína, budou muset podstupovat testy kvůli veškerým veřejným aktivitám stejně jako ostatní osoby bez očkování či potvrzení o prodělání covidu starého maximálně 180 dní.

Foto: Profimedia.cz

Děti čeká v září povinné testování

Článek

Vláda rodičům ulehčila situaci tím, že prodloužila platnost negativního výsledku antigenního testu na sedm dní v rámci stálých kolektivů místo dřívější třídenní lhůty. Negativní AG test tedy bude mít platnost po celý týden i v mimoškolních kroužcích, jako je sportovní trénink, skaut či hudebka.

Na jiné společenské aktivity však budou mít antigenní testy i nadále jen třídenní platnost. Týká se to třeba návštěvy kina, divadla, hradů, zámků, kadeřníka či posezení v restauraci. A i když si podobná zpestření života rodiny odřeknou, zátěž s testováním bude leckde úmorná.

Děti v Rakovníku: Testy jsou otrava, raději očkování

Koronavirus

Stát proplácí měsíčně dva PCR testy a čtyři antigenní na osobu. Při sedmidenní platnosti obou typů testů se stačí kvůli mimoškolním aktivitám otestovat vždy začátkem týdne. Je třeba však mít na paměti, že vyhodnocení PCR testu může trvat i dva dny. Na antigenní testy za sebou v řadě pak nelze jít častěji než jednou za sedm dní.

Pokud by rodič potřeboval mít dítě otestované nepřetržitě co nejdéle pro všechny příležitosti, pak by ho objednal na začátku měsíce na AG test, po třech dnech jej vzal na PCR, po sedmi dnech opět na AG, za další tři dny by následoval PCR test a zakončit lze dalším AG testem. To by pokrylo 23 dní. Další AG test pak až za čtyři dny.

Často jen invazivní výtěr z nosohltanu

Rodiče si tedy musí rozvrhnout, jak nabídku proplácených testů v měsíci rozložit. Samotesty provedené na místě už se uznávat nebudou. Platnost budou mít jen ty z odběrových míst.

Jenže mnohá testovací místa nenabízejí odběr neinvazivní metodou, který je pro časté testování nejmenších nejvhodnější, protože nesnášejí dráždivý výtěr z nosohltanu.

Vojtěch: Třetí dávku mohou dostat rizikoví lidé na podzim

Domácí

Občas se ani nedá spolehnout na deklarace na webech odběrových míst. V jednom případě v Praze například inzerují neinvazivní PCR test ze slin, ale na místě ho neprovádějí. Další zrádnou okolností pak může být situace, kdy si soukromá společnost nečekaně řekne za PCR test 200 korun navíc za administrativu.

Nejhůř na tom budou lidé z odlehlejších oblastí. Například v Kraji Vysočina bylo včera evidováno 13 odběrových míst v devíti městech a například z Chotěboře do Nemocnice Havlíčkův Brod je to 17 kilometrů. A neinvazivní testy zde neprovádějí.

Reklama

Výběr článků

Načítám