Hlavní obsah

Děti v Rakovníku: Testy jsou otrava, raději očkování

Tři stovky dětí dostaly v neděli druhou dávku očkovací látky proti covidu v Masarykově nemocnici v Rakovníku. Chtějí se tak vyhnout povinnému testování, které je na začátku školního roku čeká.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Jedna z mladých slečen, které se nechaly očkovat.

Článek

„Nechat se pořád testovat je otrava,“ řekla v neděli patnáctiletá slečna. Nejspíš tím nejvýstižněji pojmenovala hlavní motiv pro očkování u většiny příchozích.

„Dcera sama chtěla, nijak jsme ji k tomu nenutili. Chce už normálně žít, a když se s kamarády z hodiny na hodinu rozhodnou jít do bazénu, tak už to konečně půjde,“ dodávala matka patnáctileté dívky.

Někde to stihnou

Stejně tak se děti v neděli očkované druhou dávkou vyhnou opakovanému testování ve školách. „Čtrnáctidenní lhůta jim vyprší 5. září, takže kdo nastoupí 1. září, tak se ještě bude muset nechat otestovat, ale mělo by to být naposledy. Některé školy ale zahajují školní rok až od pondělí 6. září a tam už se tyto přeočkované děti testovat nemusí,“ potvrdila náměstkyně ředitele rakovnické nemocnice a koordinátorka očkování Markéta Pálková.

Vojtěch: Třetí dávku mohou dostat rizikoví lidé na podzim

Domácí

Děti se mohly nechat očkovat bez předchozí registrace, ale po objednání přímo v nemocnici. Zájem ze strany rodičů o očkování dětí nemocnice vnímala už delší dobu. První dávku dostávaly děti ve věku 12 až 15 let 1. srpna.

Minimum potíží

„Dřív to nebylo možné, protože jsme byli vytíženi očkováním dospělých. Velký problém byl také sehnat pediatra, který by byl ochoten tady dohlížet. Ze dvanácti oslovených se zpátky ozvali jen tři,“ upozornila Markéta Pálková, podle níž sem přijíždějí rodiče s dětmi nejen z Rakovnicka, ale i z Prahy, Plzeňska nebo Ústecka a hodně přicházejí i děti zdejších zaměstnanců.

„Dělám tady u očkování administrativní práci, a když jsem viděla zájem lidí a klidný průběh a to, že se očkuje vyzkoušenou látkou od Pfizeru, tak jsem přivedla i dceru,“ potvrzovala zdejší pracovnice.

Zájem Čechů o očkování rychle klesá

Domácí

Nechtěné reakce dětí na očkování jsou podle dosavadních zkušeností skutečně minimální. „Někdy se stane, že přijdou děti nedospalé, nenasnídané, mají strach z injekce, tak je raději položíme na lůžko, ale jinak jsme závažnou alergickou reakci neměli žádnou,“ přisvědčila Pálková.

Potvrdil to i dětský lékař Miloš Pavlík dohlížející na očkování přímo v ordinaci. „U štíhlých vysokých dětí bývá obvyklé, že se jim občas zamotá hlava, třeba když se rychle postaví. Máme tady lůžko, tak je necháme chvilku odpočinout, ale jinak je všechno v klidu,“ uvedl Pavlík.

Doporučuje, aby si třeba i preventivně děti vzaly po očkování tabletku paralenu, aby předešly vyšším teplotám. „Efekt očkování se tím nijak nesníží a doporučuju to třeba i kojencům při jiném očkování,“ dodával lékař. Podle něj patrně dojde na očkování proti koronaviru i u mladších dětí, než se zatím očkují.

Reklama

Výběr článků

Načítám