Hlavní obsah

Rath chce promluvit ve Sněmovně, poslanci doporučili zbavit ho imunity

Aktualizováno

Poslanci mandátového a imunitního výboru v úterý odpoledne jednomyslně doporučili vydat Davida Ratha k policejnímu stíhání. Policie viní bývalého středočeského hejtmana z přijetí úplatku, ten je ve vazbě v Litoměřicích. Definitivně má o Rathově imunitě rozhodnout Sněmovna jako celek, Rath chce před poslanci promluvit.

Foto: Petr Horník, Právo

Imunitní a mandátový výbor všemi hlasy doporučil vydat Davida Ratha k trestnímu stíhání.

Článek

"Mandátový a imunitní výbor konstatuje, že jsou dány podmínky pro trestní stíhání poslance," řekl předseda výboru Bohuslav Sobotka (ČSSD). Výbor navrhuje na 40. řádnou schůzi Sněmovny, která se koná 5. června, jako první bod jednání zařadit právě hlasování o vydání Ratha k trestnímu stíhání.

Poslanci poté, co si vyslechli Davida Ratha, opouští vilu SpiritkaVideo: Novinky

"Stíhání je přípustné pro skutek uvedený v oznámení ze dne 14. 5.," oznámil Sobotka s tím, že členové výboru odsouhlasili návrh "všemi hlasy".

Před tím, než výbor rozhodl, vyslechli jeho členové Ratha v Praze v budově Spiritka, která patří ministerstvu vnitra. Rath hovořil k poslancům zhruba hodinu a půl. Poslanci měli k dispozici také policejní odposlechy, ještě před tím zhlédli video ze zadržení obviněného poslance.

Rath se mandátu nevzdá, chce mluvit ve Sněmovně

Rath poslancům řekl, že se nehodlá vzdát poslaneckého mandátu, protože vazbu považuje za "šikanózní". Chce vystoupit 5. června na schůzi Sněmovny, která bude o jeho vydání rozhodovat.

Sobotka řekl, že výbor se nezabýval otázkou, zda Rath má právo vystoupit před poslanci. Pouze Sněmovně doporučil, aby Rathovo vydání bylo prvním bodem schůze.

Podle Sobotky neměl Rath při jednání s členy výboru pouta. Radek John doplnil, že Rath byl v civilu a nevypadal, že by byl psychicky na dně. Nadále prý trvá na své nevině. Z jeho slov podle Johna nicméně vyplynulo, že si je vědom toho, že definitivně skončil, že jeho život se hroutí a že očekává, že na jeho hlavu dopadnou další obvinění.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Policisté odvážejí Davida Ratha z vládního objektu Spiritka.

Spolu s Rathem byli přítomni jednání výboru dva jeho obhájci Adam Černý a Roman Jelínek a ozbrojení policisté. Zda byl Rath eskortován z vazební věznice v Litoměřicích v poutech, poslanci nevěděli.

Rath už je zpátky ve věznici

Rath opustil Spiritku v černé Škodě Octavii v doprovodu policejního vozu a motocyklu. Do auta ho doprovodili tři policisté v kuklách, na rukou neměl pouta. Nyní už je zpět ve vazební věznici v Litoměřicích.

David Rath odjíždí z vily SpiritkaVideo: Novinky

Policie viní Ratha z přijetí sedmimiliónového úplatku, který má údajně souvislost s opravou zámku v Buštěhradu. Rath vinu popírá a za případem vidí politiku.

Poslanec už dříve podal standardní stížnosti proti vazbě i stíhání, nyní i ústavní stížnost. V případu jsou stíháni další čtyři muži a tři ženy za podplácení, poškození finančních zájmů EU a sjednání výhody při zadání veřejné zakázky. Skupina údajně zmanipulovala výběrové řízení na rekonstrukci buštěhradského zámku.

Anketa

Měl by mít David Rath možnost vystoupit před poslanci ve Sněmovně?
Ano
24,7 %
Ne
74 %
Nevím
1,3 %
Celkem hlasovalo 34492 čtenářů.

Kdo sedí v imunitním výboru

Marek Benda (ODS)

Josef Cogan (TOP 09)

František Dědič (ODS)

Jiří Dolejš (KSČM)

Jana Drastichová (VV)

Jan Chvojka (ČSSD)

Radek John (VV)

Jana Kasalová (TOP 09)

Stanislav Křeček (ČSSD)

Marie Rusová (KSČM)

Jiří Skalický (TOP 09)

Bohuslav Sobotka (ČSSD) předseda

Jeroným Tejc (ČSSD)

Jan Vidím (ODS)

Ivana Weberová (ODS)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám