Hlavní obsah

Středočeští krajští radní odmítli kvůli kauze Rath rezignovat

Novinky, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Rada Středočeského kraje po odchodu hejtmana Davida Ratha na sebe odmítla vzít kolektivní vinu a rezignovat. Právo o tom informovali náměstci hejtmana Marcel Chládek a Miloš Petera (oba ČSSD).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Marcel Chládek poslal médiím vyjádření, že by rada kraje jako celek měla rezignovat.

Článek

"Z deseti radních pro rezignaci hlasovali jen dva, jeden se zdržel hlasování, ostatní byli proti rezignaci," uvedl Chládek. "Rozhodovali jsme jako kolektivní orgán a za to bychom měli nést odpovědnost," dodal Chládek, ale odmítl, že by uvažoval o rezignaci sám za sebe. "Osobní zodpovědnost necítím, nezvažovali jsme zodpovědnost jednotlivců, když hlasovali všichni," uvedl Chládek.

"Jednalo se, že rezignuje celý kolektiv, nebo nikdo," potvrdil Petera.

Rovněž pověřená hejtmanka Zuzana Moravčíková uvedla, že nevidí důvod ke své vlastní rezignaci, jelikož po celé funkční období jednala podle svého "nejlepšího vědomí a svědomí".

Moravčíková, která funkci hejtmanky zastává jen dočasně, také informovala o tom, že nového hejtmana vyberou zastupitelé 4. června. Následujícího dne totiž budou poslanci na pravidelné sněmovní chůzi zřejmě rozhodovat o Rathově imunitě.

Vedení kraje bude dál prověřovat některé zakázky, zatím ani v případě buštěhradského zámku nenašli radní nic podezřelého. "Nenašli jsme nic, co by bylo v rozporu se zákonem. Dotace se na opravy zámku ještě nečerpaly, zatím to bylo ve fázi žádosti o ně," doplnil Chládek. Audity dalších krajských zakázek budou pokračovat.

Středočeská ČSSD je očividně rozpolcená. Vrásky na čele mají její členové hlavně z blížících se voleb. "Z tohoto hlediska by vůbec nebylo dobré se rozhádat. Všichni víme, že někdo s Davidem Rathem spolupracoval víc, někdo míň, ale pustit se do velkých rošád ve vedení kraje a na kandidátce do krajských voleb by nebylo nejšťastnější. To bychom se hádali uvnitř strany, kdo za to může víc a nesoustředili bychom se na samotné krajské volby," varoval před jednáním jeden ze středočeských sociálních demokratů.

Proti rošádám hejtmanka i další

Pro rošády byl například krajský zastupitel Marek Semerád, který sice říkal ´odstupme´, ale hned si vymiňoval, že by uvolněné pozice rozhodně neměli převzít jeho spolustraníci Milan Urban či Jiří Havlíček, kteří patří ke kritikům stávajícího vedení středočeské ČSSD a podle Semeráda navíc i ke spojencům Stanislava Grosse či Jiřího Paroubka.

Ještě dopoledne mluvil takto: "Ústřední výkonný výbor sociální demokracie, jehož jsem členem, přijal výzvu ke Středočeské krajské organizaci, aby vyvodila politickou odpovědnost z kauzy Davida Ratha. S tímto názorem plně souhlasím a pochopitelně z funkce člena Krajského výkonného výboru odstoupím,“ řekl Semerád.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslance a hejtmana Davida Ratha (ČSSD) odváží policejní auto z budovy protikorupční policie, kde na něj byla uvalena vazba.

Krajská konference by podle Semeráda měla zhodnotit odpovědnost každého člena strany, včetně toho, zda je vůbec přípustné, aby současní krajští radní a zastupitelé figurovali na nové kandidátní listině. "Za samozřejmé pak považuji, že stávající rada Středočeského kraje neprodleně rezignuje a požádá krajské zastupitelstvo o nový mandát," uvedl Semerád před jednáním rady.

Hejtmanův náměstek Marcel Chládek (ČSSD) poslal ráno médiím vyjádření, že by rada kraje jako celek měla rezignovat. Při stávajícím složení zastupitelstva, kde ČSSD a KSČM, která ji dosud ve vládnutí podporovala, mají většinu, ale hrozilom že by šlo jen o formální ´očišťující´ gesto před blížícími se krajskými volbami.

Proti velkým změnám se dopředu vyslovil kromě hejtmanky také například komunistický zastupitel Pavel Jetenský. Oba se shodli, že pár měsíců před volbami nemá smysl radu zásadně obměňovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám