Hlavní obsah

Zmocněnce rodiny Rathových Šejnosta napadli dva útočníci

• Aktualizováno
Právo, Radim Vaculík

Dvojice mužů v pondělí večer v Kladně fyzicky napadla zmocněnce a mluvčího rodiny obviněného poslance Davida Ratha Františka Šejnosta. Právu to potvrdila advokátka Klára Samková, která se na místo incidentu dostavila krátce po útoku.

Foto: Radim Vaculík, Právo

Zraněný František Šejnost

Článek

Samková uvedla, že Šejnost byl v obličeji celý od krve. Podle jedné z verzí útočníci údajně sledovali Rathovu manželku Evu, která se spolu se Šejnostem měla v Kladně sejít se Samkovou, aby domluvili její případnou Rathovu obhajobu.

Samková Právu sdělila, že Šejnost útočníky zřejmě zná, oba prý tvrdili, že přišli po právníkovi vymáhat dlužné peníze.

Podle druhé verze, kterou Právu Samková přiblížila, mohlo také jít o něčí finanční zájem, aby případnou obhajobu a práci pro Rathovu rodinu získal někdo jiný.

Samková doplnila, že kvůli incidentu nakonec k samotnému jednání o kauze Rath nedošlo, ona pouze odvezla Rathovu manželku z místa činu.

"Volala se kvůli tomu policie, ale ta podle mých informací vůbec nedorazila," řekla Právu Samková.

Foto: Petr Janiš, Právo

Eva Rathová, manželka středočeského hejtmana a poslance ČSSD Davida Ratha.

 "Vysoká hra a vysoká politika"

Incident Právu potvrdil i sám Šejnost s tím, že skutečně zná oba útočníky. Pracují podle něj pro jednoho velmi dobře známého politika, jehož jméno zatím nechce sdělit, a právě kvůli údajně "vysoké hře a vysoké politice" měla dvojice Šejnostovi a také Rathové v pondělí kolem 19:00 vyhrožovat.

"Seděli jsme v jedné restauraci na zahrádce a přišla dvojice holohlavých goril, která na nás začala křičet, že jsme podvodníci a že prý dlužíme prachy. Něco jsme si vzájemně řekli, já jsem vzal tašku a řekl paní Rathové, že jdeme k autu. Došli jsme na náměstí a jeden z těch mužů po další slovní přestřelce na mě zaútočil. Dostal jsem několik ran pěstí do obličeje, takže mám oděrky na levé tváři a levém spánku, a tudíž mi začala téct krev. Ten muž mě povalil na zem, kde do mě i kopal. Snažil jsem se opakovaně bránit," popsal Právu incident Šejnost s tím, že volal policii, ta ale ani po deseti minutách na místo nepřijela. S muži zákona proto osobně vůbec nehovořil.

Na náměstí podle něj také dorazila obhájkyně Samková, se kterou měli mít původně v restauraci schůzku. Samková po dohodě se Šejnostem odvezla "vystrašenou" Rathovu manželku domů.

Žádali, aby advokátka odstoupila

"Paní Rathová byla úplně v šoku a strašně se bála. Dnes mi vůbec nezvedá telefon, nicméně už jsem jí doporučil požádat buď o policejní, nebo soukromou ochranu," konstatoval Šejnost.

"Paní Rathová mi říkala, že ji ta dvojice zřejmě sledovala od jejich bydliště v Hostivici," doplnil.

Přestože jej dvojice mužů napadla, dal se s nimi nakonec přímo na místě do řeči, aby si vysvětlili, proč k útoku došlo. "Požadovali, abych ukončil svou funkci zmocněnce a mluvčího Rathových a aby se obhajoby nechopila dotyčná advokátka, se kterou jsme měli jednat. Říkali, že jde o zájmy vysoké politiky," doplnil Šejnost. Na otázku Práva odmítl, že by útočníkům nebo jejich zaměstnavateli dlužil peníze. "Je to nesmysl," podotkl.

Ze slov útočníků prý Šejnost pochopil, že vyhrožovali nejen jemu, ale i Rathové a Samkové.

Šejnost se zatím nerozhodl, zda kvůli incidentu podá trestní oznámení, musí se prý dohodnout nejprve s Rathovou. "Žádná vážná zranění jsem neutrpěl, šlo pouze o krvácivé oděrky, které jsem si jako záchranář sám na místě ošetřil," dodal Šejnost.

Šejnost uvedl špatnou adresu, policie jela jinam

Mluvčí kladenské policie Michaela Nováková popřela vyjádření Samkové a Šejnosta, že přivolaní policisté na místo incidentu vůbec nepřijeli.

„V pondělí po půl osmé večer jsme přijali na linku 158 oznámení od muže, který tvrdil, že byl napaden. Ten bohužel udal neexistující adresu, takže policisté dorazili na inkriminované náměstí, kde číslo popisné udávané volajícím vůbec není. Projeli náměstí, nikoho nenašli a až při projíždění okolních ulic našli u jedné restaurace číslo popisné, které se shodovalo,“ řekla Právu Nováková.

Policisté podle ní hned na místě vyslechli obsluhu podniku, která potvrdila předchozí slovní rozepři mezi třemi muži, k žádnému fyzickému napadení prý ale přímo v restauraci nedošlo a trojice z ní odešla.

„Policisté poté znovu projížděli a procházeli okolí, s tím že ani oznamovatel, ani údajní útočníci nikde nebyli k nalezení. Snažili se ještě v pondělí večer toho muže i telefonicky kontaktovat, ale nedovolali se mu,“ doplnila mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám