Hlavní obsah

Odhalování korupce brzdí Rampulovo zastupitelství, tvrdí Dienstbier

Hlavní problém při odhalování korupčních kauz spočívá podle prezidentského kandidáta ČSSD Jiřího Dienstbiera především v pražském vrchním státním zastupitelství, kde působí duo Rampula, Grygárek. Překvapivé uvalení vazby na Davida Ratha, které vzešlo z práce protikorupční policie a ústeckého státního zastupitelství, je v souladu se zákony. Dienstbier to v pondělí uvedl v pořadu Hydepark v České televizi.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jiří Dienstbier (ČSSD)

Článek

"Rathův útočný, až hulvátský politický styl mi nikdy neseděl," tvrdí Dienstbier. Na druhou stranu Rath s velkou razancí upozorňoval na sporné kauzy.

„Nikdy jsem si nemyslel, že se zapletl do korupční kauzy. Smutné tady je, že tady je plno korupčních darebáků, které David Rath kritizoval, a ti se teď staví do role spravedlivých,“ uvedl Dienstbier a připomněl, že se v souvislosti s pražským magistrátem mluví o mnohem větších částkách a nikdo zatím obviněn nebyl. Rath nyní své útoky na korupční kauzy bohužel zkompromitoval.

Problém v úspěšnosti odhalování korupčních kauz spočívá podle Dienstbiera v orgánech činných v trestním řízení a především ve státním zastupitelství. Největší problém vidí ve Vrchním státním zastupitelství v Praze, kde působí Rampula a Grygárek. Jiřího Grygárka považuje Dienstbier za zločince, který před listopadem 1989 asistoval při terorizování disidentů.

Státní zastupitelství vedené Vlastimilem Rampulou slouží podle něj pro zametání některých kauz. Po nedávném návratu Rampuly do čela Vrchního státního zastupitelství v Praze si prý policisté začali kauzy schovávat.

Podle Dienstbiera se zároveň nedá tvrdit, že pravicová vláda chrání své prominenty, přestože odkládání některých kroků je podezřelé. Dienstbier odmítá, že by byla celá politická scéna zkorumpovaná, a zná řadu slušných lidí napříč všemi stranami.

Volá po zapojení komunistů do vládních koalic

Dienstbier v pořadu obhajoval své snahy zapojit komunisty do případné levicové vlády. Neúplné politické spektrum podle něj vede k politickým handlům.

„Musí se rozhodnout, zda je (KSČM) demokratická, pak ji musíme brát jako takovou se vším všudy, a pokud není demokratická, pak musí být rozpuštěna," prohlásil Dienstbier a označil KSČM za konzervativní stranu, která si užívá ghetto a nemusí nést vládní odpovědnost. Oslavování Klementa Gottwalda členy KSČM považuje za nevkusné a prvního dělnického prezidenta považuje za vraha.

Zároveň ovšem připomněl, že jde o jeho názor, přičemž většina v ČSSD koalici s KSČM odmítá. Nicméně jako větší nebezpečí vnímá pravicový extremismus.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám