Hlavní obsah

Psychiatr: Zarytí abstinenti a dietáři si zadělávají na deprese

Právo, Stáňa Seďová

Chcete-li si zachovat zdravý rozum, dobrou náladu a vyhnout se psychickým obtížím, nic si neupírejte, tedy ani například alkohol. To radí přednosta pražské Psychiatrické kliniky VFN Jiří Raboch.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Přednosta Psychiatrické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze Jiří Raboch.

Článek

Pro psychickou pohodu je podle něj alkohol v rozumné míře vítaný. Autor už druhé knihy o vlivu potravin a životního stylu na psychiku varuje před jakýmikoli krajními postoji, včetně úplné abstinence nebo omezování stravy.

„Zdravému jedinci alkohol nezakazuji, ale ani abstinujícímu neradím, aby začal pít kvůli zlepšení psychiky. Ovšem asketický stejně jako extrémní životní styl vychází v psychiatrických studiích jako negativní,“ říká Raboch.

„V průzkumu mezi 1200 dotázaných, tedy na reprezentativním vzorku naší populace, jasně vyšlo, že lidé, kteří pijí hodně, jsou na tom psychicky nejhůře. Nejlépe jsou na tom mírní konzumenti alkoholu. Jsou nejméně vyhořelí a nejméně depresivní. Úplní abstinenti mají více duševních problémů než ti, kteří si dopřejí občas dvě tři deci vína,“ sdělil Právu psychiatr.

Veškeré veganství, vegetariánství a další typy omezeného stravování nejsou optimální pro psychické zdraví člověka. Nejsou přirozené
psychiatr Jiří Raboch

„Samozřejmě mezi abstinenty mohou být lidé nemocní nebo odvykající, ale neřekl bych, že to výsledky významně ovlivňuje,“ dodal.

Diety duši nepotěší

„Například ve Spojených státech, když vyplňujete dokumenty kvůli zdravotnímu a životnímu pojištění, tyto společnosti, které na to mají navázané velké peníze, vyhodnocují mírné pití alkoholu pozitivními body,“ dokládá přednosta.

Diety ani specifické stravování nepovažuje psychiatr také za nejšťastnější způsob, jak svou duši potěšit. „Veškeré veganství, vegetariánství a další typy omezeného stravování nejsou optimální pro psychické zdraví člověka. Nejsou přirozené. Pokud bych měl z pohledu nejlepší psychické pohody něco doporučit, byla by to určitě středomořská kuchyně. Ryby, zelenina, ovoce, obiloviny a luštěniny konzumované ve společnosti našich blízkých v klidném a příjemném prostředí,“ radí psychiatr.

Tudy podle něj vede cesta, jak předejít depresím a jiným psychickým onemocněním, jež se na nás valí.

Popelář vyhrál stovky milionů, brzy spadl na úplné dno

Koktejl

„Realita je taková, že za posledních dvacet let se počet lidí obracejících se na psychiatrické ambulance zvýšil dvojnásobně. Pokud jde o pacienty s depresí, dokonce trojnásobně. A svůj díl viny na tom nese náš špatný životní styl. V tuto dobu je o nás jako o psychiatry daleko větší zájem,“ řekl redakci Raboch.

A pozor na děti!

Významnou roli hraje stravování pochopitelně i u dětí, které v současnosti také stále častěji trpí psychickými poruchami. Podle odhadů dokonce každé čtvrté dítě má nějakou poruchu chování.

„Zrovna jsem studoval průzkum mezi dětmi trpícími ADHD (porucha pozornosti s hyperaktivitou – pozn. red.) a jednoznačně bych doporučil nenasycené mastné kyseliny. Ty jsou nesmírně důležité pro vývoj mozku už od embryonálního stadia. Méně sladkostí, hamburgerů a hodně luštěnin, zeleniny, ryb, ovoce a oříšků,“ radí psychiatr.

Ideální večeří na dobrou náladu je podle něj čerstvá ryba se zeleninou a sklenkou vína. „Pivo, proč ne, jedno malé, například po sportu, je příjemné i zdravé, ale rozhodně už ne třeba tři,“ varuje Jiří Raboch, který je s Evou Filipovou spoluautorem knihy Jezte chytře a do konce letošního roku mu vyjde kniha Duševní zdraví a životní styl – Psychiatrie duševním stylem.

Reklama

Výběr článků

Načítám