Hlavní obsah

Prymula chce nouzový stav. Vláda to bude řešit už ve středu

• Aktualizováno
Právo, Novinky, bož, dan

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) navrhne nouzový stav a zřejmě to udělá už na příštím jednání vlády. Řekl to na dotaz serveru Respekt.cz. Premiér Andrej Babiš Prymulův návrh podpoří. Další jednání kabinetu mělo být na pořadu až příští pondělí, tedy po volbách, Babiš ale předpokládá, že vláda bude mimořádně jednat ve středu.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zdravotnictví Roman Prymula

Článek

„Udělat to určitě musíme. Bez toho moc šance není. Já myslím, že to bude na prvním jednání vlády,“ sdělil Prymula serveru.

„Pokud to navrhne, tak ho samozřejmě podpořím,” napsal Právu Babiš.

V televizi Nova premiér uvedl, že by se ve středu mělo konat mimořádné zasedání vlády, které bude mít na programu schvalování nouzového stavu.

Babiš: Nouzový stav je potřeba

Domácí

Ještě minulý týden v úterý Prymula při svém uvedení do úřadu ministra řekl médiím, že vyhlášení nouzového stavu zatím není nutné. Nevyloučil ale tehdy, že by si to situace mohla vyžádat za jeden či dva týdny.

Ministr vnitra a předseda Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD) řekl v neděli v pořadu České televize Otázky Václava Moravce, že vyhlášení nějaké formy mimořádného stavu by bylo potřeba zvážit, pokud by došlo k výpadku zdravotnického personálu. Podle Hamáčka ale stát zatím zvládá situaci kolem covidu-19 standardními prostředky.

Hamáček: Nouzový stav podpořím, nemůžeme v tom Prymulu nechat

Domácí

Prymula již dříve uvedl, že ve středu nebo v pátek dojde k vyhlášení dalších opatření. Uvažuje o omezení shromažďování na maximálně 10 až 20 lidí. Podle něj se také povede debata o zavedení distanční výuky na středních školách.

Na vysokých školách by podle Prymuly měla být alespoň měsíc distanční výuka, než se uklidní nynější rychlé šíření epidemie. Výjimka by mohla platit pro studenty v prvních ročnících, kteří jsou na univerzitách noví.

Prymula: Dohromady nejvýš 10 až 20 lidí, střední školy zavřít

Domácí

Chce také jednat s ministrem školství Robertem Plagou o dočasném zrušení výuky hudební výchovy a tělocviku. Při těchto předmětech žáci nemusí nosit roušky.

Nouzový stav
Státní krizové opatření vyhlašované v případě závažných živelních, ekologických nebo průmyslových katastrof nehod nebo jiného nebezpečí, které ve značném rozsahu ohrožují životy, zdraví nebo majetkové hodnoty anebo vnitřní pořádek a bezpečnost. Jarní nouzový stav byl první v novodobé historii země, jehož příčinou nebyly živelní pohromy jako povodně či větrné smrště.
Zdroj: ČTK

Na jaře nouzový stav trval zhruba dva měsíce. Jedním z jeho důsledků je, že soudy za trestné činy spáchané v této době udělovaly přísnější tresty, než by mohly v běžném stavu.

Ukradl pár balení pistácií, odsedí si rok a půl

Krimi

Dva bezdomovci tak například nejprve dostali za krádež instantní kávy tříleté tresty odnětí svobody. Ty byly později sníženy na tresty vězení 18 a 21 měsíců. V jiné kauze zase soud za krádež několika balení pistácií snížil původní dvouapůlletý trest o jeden rok.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám