Hlavní obsah

Prymula: V pátek přijdou zásadnější opatření

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) ve středu v reakci na rekordní nárůst počtu nových případů o 4457 uvedl, že v pátek oznámí zásadnější opatření.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO)

Článek

Podle ministra je nynější nárůst nepříliš příznivý.

„Jsme v situaci poměrně intenzivního růstu. Proto je zřejmé, že musíme v pátek přijmout opatření, která budou už zásadnějšího rázu. Musí vést k tomu, abychom křivku oploštili, protože při takovýchto nárůstech bychom v horizontu tří týdnů ohrožovali kapacitu našeho (zdravotního) systému,” uvedl při podpisu memoranda o daru 50 plicních ventilátorů českým nemocnicím.

„Bude se to týkat volnočasových aktivit,” upřesnil později ministr s tím, že striktní opatření mají platit 14 dní, set dalších mírnějších dalších 14 dní. Změní se i nyní platná opatření, které čeká zpřísnění.

„Ta opatření korespondují s tím, jaký je vývoj,” uvedl. „Nemusíme očekávat, že tady všechno bude zavřeno,” řekl ministr. Omezit by se měl počet lidí, kteří se mohou setkávat, naznačil ministr, že opatření by měla omezit i šíření v rámci rodin.

„Žádné lockdowny Prahy ani jiných měst nebudou,” řekl.

Ještě v pondělí přitom Prymula říkal, že v pátek se mají přehodnotit aktuální opatření. „Nedojde ale k dalším výraznějším opatřením,” řekl doslova ministr s tím, že pokud by byly přírůstky vysoké, musela by se zavést výraznější opatření až následující pátek. [celá zpráva]

Prymula v pondělí také pohrozil, že se opatření zpřísní, pokud 30 až 40 procent obyvatel země nebude současná omezení respektovat. Podle policie ale drtivá většina Čechů vládní nařízení dodržuje.

Podle policie Češi nařízení dodržují. Pokut padlo jen málo

Domácí

V neděli ministr hovořil o mírnějších restrikcích. Od pondělí platí v České republice nouzový stav. Došlo k omezení prezenční výuky na středních školách, omezení sportovních a kulturních akcí i omezení provozu restauračních zařízení. Již dříve ministr avizoval možnost zavedení distanční výuky i pro druhý stupeň základních škol. To se však příliš nezamlouvá ministrovi školství Robertu Plagovi (ANO).

Plagovi se nelíbí Prymulův nápad zavřít druhý stupeň ZŠ

Domácí

Ministr rovněž řekl, že v pondělí se bude vláda zabývat jeho návrhem na povolání mediků na pomoc nemocnicím v rámci nouzového stavu.

MAPY: Počty nakažených a hospitalizovaných s covid-19 v českých městech

Koronavirus

V ČR bylo potvrzeno přes 90 tisíc případů nákazy koronavirem. V souvislosti s covidem-19 zemřelo 794 lidí, téměř 49 tisíc se již vyléčilo.

Pět desítek plicních ventilátorů CoroVent v hodnotě 10 milionů korun věnovala do nemocnic řízených ministerstvem zdravotnictví skupina PPF. Ventilátory vyvinuli v rekordním čase odborníci z ČVUT.

Reklama

Výběr článků

Načítám