Hlavní obsah

První Češi si koronavirus přivezli z dovolené

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hygienici zaznamenali první případy českých občanů, kteří si koronavirus přivezli z letní dovolené v zahraničí. Ministerstvo zdravotnictví případy s ohledem na ochranu osobních údajů nekomentuje a není tak jasné, o jaké počty osob se jedná.

Článek

O tom, že si koronavirus přivezli lidé z dovolené, informoval server Lidovky s odvoláním na mluvčí ministerstva zahraničí Gabrielu Štěpanyovou.

„Již jsme zaregistrovali první případy nákazy u osob, které se vrátily z dovolené,“ uvedla mluvčí bez bližších podrobností.

Možnému „dovozu“ nákazy ze zahraničí napomáhá i skutečnost, že v některých zemích v posledních dnech počty potvrzených případů rostou.

Po návratu ze Srbska či Černé Hory bude nově třeba test, nebo karanténa

Domácí

Příkladem může být Chorvatsko, které je jednou z nejoblíbenějších dovolenkových destinací Čechů, kde za posledních 24 hodin evidují rekordních 140 nakažených. Země proto od pondělí obnovuje z preventivních důvodů povinné nošení roušek v obchodech.

S rouškami se Češi na dovolené setkají i v Itálii, případně v Rakousku.

Pozor na pravidla nošení roušek v Chorvatsku, Rakousku i Itálii

Koronavirus

Zhoršená epidemiologická situace pak vedla ministerstvo zdravotnictví k tomu, aby přesunulo Srbsko a Černou Horu mezi státy s vysokým rizikem nákazy koronavirem. Češi musí od pondělí po návratu z obou zemí absolvovat test na covid-19 nebo nastoupit do dvoutýdenní karantény.

V České republice se koronavirus momentálně šíří primárně v lokálních ohniscích na Karvinsku, Kutnohorsku a na Jihlavsku.

Dovolenou v tuzemsku plánuje skoro 80 procent Čechů

Cestování

Kvůli obavám z koronaviru se mnoho lidí, kteří by za běžné situace vyrazili v létě do zahraničí, rozhodlo strávit dovolenou v tuzemsku. K tomu je ostatně nabádá i vláda, která si od toho slibuje i podporu tuzemské ekonomiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám