Hlavní obsah

Dovolenou v tuzemsku plánuje skoro 80 procent Čechů

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Strávit dovolenou na domácí půdě se chystá 79 procent Čechů. Vyplývá to z průzkumu, který pro agenturu CzechTourism zpracovaly společnosti Mind Bridge a Economic Impact. Za dovolenou plánují lidé utratit průměrně 6150 korun na osobu, přičemž si na ni chtějí vyhradit zhruba devět dní.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Průměrná útrata na české dovolené vychází na něco málo přes 700 korun na osobu a den, přičemž nejvíce se utratí za ubytování a stravování v restauracích,“ uvedl ředitel agentury CzechTourism Jan Herget. „Pro podnikatele v cestovním ruchu to představuje potenciál v podobě 76 miliard, respektive 92 miliard při započtení útrat výletníků,“ doplnil.

Turisté nocující ve středních Čechách budou moci zdarma do muzeí

Tipy na výlety

Údaje se oproti dubnu zásadně proměnily. Lidé se už dopadů koronavirové epidemie tolik neobávají a letní dovolené plánují. V dubnu na ni přitom chtělo vyrazit jen 69 procent lidí, část populace uvedla, že žádný pobyt neplánuje, a to buď kvůli nedostatku financí (9 procent), nebo kvůli obavám z nákazy (9 procent). Aktuálně dovolenou v tuzemsku rozhodně neplánuje sedm procent dotazovaných.

Lákají odlehlá místa

„Lidé se nebojí a ani dopad na finance nevnímají tak negativně,“ konstatuje Herget obrat. „Navíc dvě třetiny lidí si teprve vybírají konkrétní lokalitu v Česku, a proto je dobře, že města, kraje i vláda přicházejí s různými vouchery, které mají za cíl nerozhodnuté hosty nalákat,“ dodal.

Podle průzkumu jsou nejvyhledávanějšími regiony jihočeský, jihomoravský a liberecký. Nejvíce Čechy láká vyrazit do přírody, mimo města, zkrátka na místa, kde není mnoho lidí a kde je v okolí zajímavá památka, třeba hrad. V hledáčku mají také místa, kde ještě nebyli a chtějí to napravit.

Průzkum se uskutečnil mezi 3. a 11. červnem, zúčastnilo se ho tisíc respondentů.

Vysočina má náplast na pandemii: do muzeí za dvacku

Tipy na výlety

Anketa

Kde plánujete strávit dovolenou?
V České republice
51,6 %
V zahraničí
36,6 %
Na dovolenou nepojedu
11,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1018 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám