Hlavní obsah

Proti odvolání se budu bránit, tvrdí bývalý ředitel ze Semil

Právo, Michael Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Semily

Ivan Semecký byl pět let ředitelem waldorfské školy v Semilech. Radní města ale v pondělí rozhodli o jeho odvolání. Semecký totiž navzdory opatření ministerstva zdravotnictví opakovaně umožnil, aby se vyučování účastnily i netestované děti. Škola v Semilech byla jedinou v Libereckém kraji, která takto postupovala.

Foto: Michael Polák, Právo

Demonstrace svolaná na podporu ředitele semilské Waldorfské školy Ivana Semeckého

Článek

Odstup od událostí posledních dní je minimální. Udělal byste dnes ale něco jinak?

Udělal bych totéž. Děti mají svá práva a mají chodit do školy a to je pro mě na prvním místě.

Budete se proti odvolání z pozice ředitele bránit?

Ano, už jsem se obrátil na právní kancelář a požádal jsem je o své zastupování. Nevím ještě, jakou formou to bude, ale rozhodně se bránit budu. Jsem přesvědčený, že jsem si své pracovní povinnosti plnil, jak nejlépe dovedu.

V Semilech odvolali ředitele, který umožnil chodit do školy i netestovaným

Domácí

Zůstanete ve škole jako řadový učitel?

Ve škole nadále zůstávám. Jako ředitel jsem svou pedagogickou práci naplňoval ve školní družině několika hodinami týdně, takže ve škole zůstávám jako vychovatel.

Vedení města tvrdí, že jste školu rozdělil na dva nesmiřitelné tábory. Je situace tak vyhrocená?

Četl jsem, co vedení města napsalo, a myslím si, že to není korektní. Hlavním důvodem mého odvolání, a město to tak napsalo i do usnesení (ze zasedání rady města – pozn. red.), je, že jsem opakovaně porušil mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví. A tak to mělo i zůstat.

V Semilech demonstrovaly stovky lidí na podporu ředitele školy, která se brání testování

Domácí

Co se děje ve škole na rovině mezilidských vztahů, je interní věcí školy. Ta situace není příjemná, ale nedostali jsme čas na to, abychom mohli o tématu ve škole a s rodiči diskutovat.

Necítil jste se sám pod tlakem ze dvou stran? Od rodičů, kteří odmítají testování, i od těch, kterým odmítání testování vadilo?

S rodiči jsem samozřejmě diskutoval. Snaha o dialog z mé strany byla a rozhodně to nestojí tak, že by od samého začátku byly ve škole dva neslučitelné tábory. Pouze asi u tří rodičů se ten dialog nedařil, další nerozuměli tomu, co jsem udělal, ale pořád jsme o tom vedli diskusi, teprve po týdnu od podání informace rodičům o tom, jaká pravidla nastanou ve škole od 12. dubna, jsem zjistil, že skupina nesouhlasící s mým postupem má 16 rodičů. Na druhou stranu je potřeba také vidět, že rodičů, kteří si nepřejí, aby byly jejich děti testované, bylo 48.

Ve čtvrtek se má ve škole znovu testovat. Jak to bude vypadat?

To nevím. Já o tom nebudu rozhodovat a budu tomu moci jen přihlížet. Nebo také nepřihlížet. Představa zřizovatele (města Semily) je, že by škola měla striktně dodržovat nastavená mimořádná opatření ministerstva zdravotnictví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám