Hlavní obsah

Přišla nám poptávka i na 20 milionů respirátorů, říká ředitel české výrobny

Novinky, Natálie Lošková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čeští výrobci roušek a respirátorů z nanovláken se už několik týdnů nezastaví. Zájem o jejich výrobky zvedly obavy z koronaviru, který se přenáší i vzduchem. Nový typ koronaviru Covid-19 se začal šířit v Číně, ale nákaza pronikla i do zahraničí včetně Evropy. Onemocnělo už přes 60 tisíc lidí, přes 1300 jich zemřelo, což je víc než u epidemií SARS a MERS.

Česká firma vyrábí jedny z nejúčinnějších respirátorů na světěVideo: Novinky

 
Článek

„Největší zájem vzrostl koncem ledna, kdy lidé během dvou dnů vykoupili zásoby roušek a respirátorů, které jsme běžně prodávali celý rok. Zájem ale stále neutichá, každý den píšou nejen firmy, ale i jednotlivci, kteří jsou buď vystrašení, nebo se chystají na dovolenou do Asie,” popsal aktuální situaci předseda Asociace nanotechnologického průmyslu ČR Jiří Kůs.

„Museli jsme zastavit objednávky, protože už teď je poptávka větší, než stíháme vyrobit,“ řekl k provozu e-shopu s výrobky českých nanotechnologických firem.

Foto: Novinky

Na rozdíl od jiných respirátorů nepotřebuje tento výrobek žádný ventilek, který by umožňoval příjemnější dýchání. Účinný respirátor tak vzhledem připomíná spíše roušku

Účinnost roušek závisí hlavně na materiálu. „Využíváme membránu z nanovláken, která jsou tisíckrát tenčí než lidský vlas. Membrána proto může být velmi lehká a prodyšná, a přesto dokáže skvěle filtrovat. Přímo v jejím jádru jsou navíc nanočástice stříbra, které dokáží likvidovat případné bakterie zachycené v membráně,“ popsal respirátor s nejvyšším stupněm ochrany Jan Buk, ředitel firmy Pardam, která respirátory vyrábí.

Foto: Novinky

Filtrační membrána je složená z nanovláken tisíckrát tenčích než lidský vlas

Vrstva nanovlákenné membrány se nanáší na nosnou černou látku v tempu dvou až tří metrů za minutu. Protože nelze použít lepidlo ani jiná pojidla, výrobci odvezou role této látky k lisovacímu stroji, který speciální technikou lisu vystřihne z látky požadovaný tvar respirátoru. „Z jednoho metru role vyrobíme asi 16 respirátorů,“ popsal Buk s tím, že jejich lis zatím dokáže vystřihnout velikost jen pro dospělé osoby.

Na první pohled mohou respirátory připomínat spíše roušky, nemají totiž typický ventilek, to však podle Buka není problém. „Respirátor je tak prodyšný, že žádný ventilek na usnadnění vydechování nepotřebuje. Ten mnohdy bývá u respirátorů poměrně slabé místo, protože se může zanést, ucpat nebo netěsnit,“ poznamenal.

Dýchání přes celou membránu podle něj prodlužuje životnost respirátoru, takže vydrží účinný několik dnů až týdnů.

Zájem je enormní

Firma z Roudnice nad Labem nyní registruje poptávky prakticky z celého světa – Číny, Ruska, Řecka, Litvy, Estonska, Rakouska i dalších zemí. „Nárůst zájmu je enormní, až nelogický. Třeba v úterý nám přišla poptávka na 20 milionů kusů z Ruska,“ sdělil Novinkám Buk.

S výrobou ale firma, která původně vyráběla respirátory především pro dělníky, sotva stačí zásobovat tuzemské distributory, momentálně měsíčně vyrobí asi pět tisíc respirátorů.

Jak na správné mytí rukouVideo: Novinky

Koronavirus se přenáší z člověka na člověka po úzkém kontaktu. „Jedná se o tzv. kapénkovou infekci, která je přenášena vzduchem. Zasahuje nejčastěji sliznice horních a dolních dýchacích cest. Inkubační doba je týden až čtrnáct dní. Po týdnu od nakažení se nemoc projeví neustupujícími horečkami,“ popsalo ministerstvo zdravotnictví.

Kromě nošení respirátorů je nejlepším způsobem, jak zabránit nákaze, vyvarovat se vystavení tohoto viru. Americké centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) proto doporučuje dodržovat základní hygienická pravidla platná u všech respiračních nemocí:

  • Umývejte si ruce mýdlem a vodou po dobu nejméně 20 sekund.
  • Nedotýkejte se očí, nosu a úst neumytýma rukama.
  • Kašlete a kýchejte do jednorázových papírových kapesníků a ty hned odhazujte do koše.
  • Pravidelně čistěte a dezinfikujte předměty, kterých se často opakovaně dotýkáte.
  • Používejte dezinfekční prostředek na bázi alkoholu s nejméně 60 % alkoholu.
  • Vyvarujte se úzkého kontaktu s nemocnými lidmi a zůstaňte doma, pokud jste sami nemocní.
  • Pokud vykazujete příznaky nového koronaviru z roku 2019, měli byste nosit ústní roušku, abyste chránili ostatní před rizikem nakažení.

Reklama

Výběr článků

Načítám