Hlavní obsah

Přijímací zkoušky na vysoké školy budou 15 dní po jejich otevření

Novinky, ber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Přijímací zkoušky na vysoké školy se budou konat v prezenční podobě 15 dní po znovuotevření škol. Ty je ale budou moci zorganizovat i na dálku. Vládní novelu v pátek schválili senátoři. Nyní poputuje na stůl prezidenta.

Foto: ČTK

Robert Plaga

Článek

„Návrh zákona je bezproblémový. Řeší věci, které je potřeba v této chvíli vyřešit,” pochválil novelu senátor Václav Hampl (zvolen za KDU-ČSL).

Termíny přijímacích zkoušek si každá škola určuje sama. Doposud ale platilo, že vysoké školy musí termíny oznámit alespoň s čtyřměsíčním předstihem. Nyní se uchazeči mohou dozvědět o zkouškách pouze 15 dní předem.

Přijímací zkoušky na vysoké školy budou 15 dní po jejich znovuotevření

Domácí

Přijatí uchazeči budou pak moci dodat dodatečně maturitní vysvědčení, a to 45 dnů po zápisu na vysokou školu. Doposud totiž není jasné, kdy se budou konat maturitní zkoušky. Podle dříve přijaté novely by se měly konat 21 dní po znovuotevření středních škol.

Zkoušky on-line 

Podle této novely z pera ministra školství Roberta Plagy (ANO) by měly mít vysoké školy možnost organizovat přijímací zkoušky i na dálku. On-line formou by se pak měly konat i státní závěrečné zkoušky a obhajoby disertačních prací.

ON-LINE: Senátoři projednali všechny vládní novely zákonů ke koronaviru, některé vrátili

Domácí

Pokud by se státnice nemohly uskutečnit na dálku, mělo by to být  po otevření škol. Školy navíc budou mít možnost akademický rok prodloužit.

Reklama

Výběr článků

Načítám