Hlavní obsah

Příhraniční textilka jede naplno, polští marodi vyzdravěli

Právo, Vladislav Prouza

Závod královédvorské akciovky Juta v Bernarticích u Trutnova jede po půldruhého měsíce dlouhé pauze, kdy výroba spadla o 70 procent, opět naplno.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Závod akciovky JUTA v Bernarticích u Trutnova.

Článek

Provoz v pohraniční vsi chrlí kvůli koronavirovému kolapsu asijské konkurence nebývale žádané velkoobjemové vaky. Textilka dostala šanci prokázat nadřazenost kvality nad asijskou cenou. Fabriku srazil 26. března na kolena odchod polských pendlerů. Poláci z pět kilometrů vzdálené Lubawky opustili Bernartice kvůli hrozbě čtrnáctidenní karantény v domovské zemi. Většina pendlerů odmítla práci na slibně rozjetých zakázkách i ubytování v Česku a okamžitě se hodila marod. Stonali na úkor mateřské firmy a českého sociálního systému, do něhož pravidelně přispívají.

Vidina lepšího profitu, než je nemocenská, přivedla pendlery hned po květnovém rozvolnění koronavirových opatření zpět do fabriky. „Vyjma možná tří dlouhodobě nemocných všichni okamžitě ukončili polské neschopenky. Začátkem minulého týdne se podařilo skoro všech sedmdesát Poláků otestovat, zda nemají příznaky covidu-19,“ přiblížil ředitel bernartické Juty Radek Lanč.

Poláci se vracejí, příhraniční firmy opět ožívají

Ekonomika

Testování proběhlo bez průtahů. „Člověk se musí starat. Testy by měli Poláci opět projít začátkem června. Zaměstnanci laboratoře by je napříště mohli otestovat ve fabrice,“ popisuje Lanč. Možnost podstoupit testy v Polsku mají Poláci mizivou. Zdravotníci v příhraničí přednostně testují smluvní partnery.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Závod akciovky Juta v Bernarticích u Trutnova.

Testy Jutu vyšly na skoro 150 tisíc korun. Investice podmiňovala rozjezd práce na skokovém nárůstu zakázek ohrožených nedostatkem lidí. „Vyšší poptávku zvládáme za cenu prodloužených směn a víkendů. Lidé jsou po dlouhém pobytu doma odpočatí, řekl bych nadržení na práci,“ tvrdí ředitel fabriky, kde ročně vyrobí okolo půldruhého milionu vaků mj. pro potravinářský a farmaceutický průmysl s důrazem na čistotu a spolehlivost. „Jde o práci, u které je nutné myslet hlavou,“ doplnil majitel společnosti Jiří Hlavatý.

Problém nastává se zákazníky přivyklými na asijské ceny. Ty musí největší česká textilka přesvědčit kvalitou. „Západ většinou ctí tuzemské lokální výrobce. Němec kupuje od Němce, Švýcar od Švýcara, Francouz od Francouze. Mám obavy, že dnešní boom českých vaků po rozjezdu asijských firem skončí, a krizí ochromené firmy začnou hledat úspory v nákupech,“ předjímá Lanč.

NERV: Programy na podporu ekonomiky by měly trvat do konce srpna

Ekonomika

Textilka stejně jako řada českých firem sonduje, zda náklady na covidové testy nelze pokrýt příspěvkem státu. Cena testu se pohybuje od osmnácti set do třech tisíc korun, což firmám výrazně zvyšuje náklady.

Reklama

Výběr článků

Načítám