Hlavní obsah

Poláci se vracejí, příhraniční firmy opět ožívají

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úderem nedělní půlnoci se znovu po 34 dnech pootevřely české hranice zaměstnancům dojíždějícím z Polska. Jenom hraniční přechod v Královci u Trutnova jich do pondělního poledne překročily desítky. Příhraniční firmy díky tomu zvolna ožívají.

Polští pendleři znovu můžou dojíždět do českých fabrik v pohraničí. Video: Vladislav Prouza, Právo

 
Článek

Poláci se během návratu už nemusejí v domovské zemi obávat povinné čtrnáctidenní karantény platné od 26. března. Pravidla Polákům umožňují jet ráno na směnu do české fabriky a večer odjet domů, tak jako před pandemií. Podmínkou pravidelného pendlerství je čerstvý negativní test na covid-19.

„Dále musejí mít potvrzení českého zaměstnavatele o pracovním poměru a během dvaasedmdesáti hodin předložit maximálně čtyři dny starý negativní test na koronavirus. Doposud jsme kvůli nedodržení daných regulí nemuseli nikoho od hranic vracet zpět do Polska,“ upřesnil v pondělí odpoledne jeden z policistů na královeckém přechodu.

Pětistovku denně dostanou i eseróčka, schválila vláda

Ekonomika

Hrozba karantény způsobila, že většina polských zaměstnanců české firmy před více než měsícem ze dne na den opustila. Řada Poláků raději volila leckdy jako jediný zdroj přijmu nemocenskou hrazenou zprvu mateřskými podniky a posléze Českou správou sociálního zabezpečení.

Dobrovolnou nemocenskou volilo i sedmdesát polských zaměstnanců závodu společnosti Juta Dvůr Králové v Bernarticích u Trutnova, která se specializuje na šití velkoobjemových vaků. Poláci kvůli karanténě odmítli nabízenou práci na slušně rozjetých zakázkách (poptávka po obalech kvůli prudkému nárůstu zasílání zboží přes e-shopy narostla Jutě pětkrát) a ubytování v Česku.

Petříček: Do okolních zemí bychom mohli cestovat od července

Koronavirus

První polští pendleři z pět kilometrů vzdálené Lubawky klepali na dveře bernartické fabriky hned v pondělí ráno. Nastoupit k šicím strojům však mohou teprve po negativních testech.

„Během pondělí jsem nechal otestovat pět lidí a další přijdou brzy na řadu. Do konce týdne bychom chtěli otestovat všech sedmdesát polských zaměstnanců a naplno rozjet nuceně přerušenou výrobu. Problémy s testy, jichž měli na testovacích místech dostatek, nebyly,“ přiblížil ředitel bernartické Juty Radek Lanč.

Poláci mohli nastoupit k šicím strojům fakticky už během pondělí. „Teoreticky by to šlo. Chceme ale předejít možným potížím a všechny polské zaměstnance před nástupem do fabriky raději otestovat,“ vysvětlil Lanč.

Repríza testů čeká polské pendlery za jeden měsíc. Náklady na testování vesměs platí české firmy. Jeden test stojí okolo třech tisíc korun. Odchodem Poláků z bernartické fabriky spadla produkce nyní kvůli výpadu asijské konkurence žádaných velkoobjemových vaků ze dne na den o sedmdesát procent.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám