Hlavní obsah

Přestřihl neoznačený kabel, dostal pokutu

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé, kteří se rozhodnou zateplovat svůj dům či upravovat pozemek, by se měli mít na pozoru, pokud narazí na neznámé dráty, kabely či trubky. I když často nemají šanci zjistit, zda jsou funkční a komu vlastně patří, protože nejsou zanesené v katastru nemovitostí, jejich poškozením mohou napáchat značné škody. Ty by následně měli zaplatit a vedle toho mohou dostat i pokutu.

Foto: Petr Janiš, Právo

Ilustrační foto

Článek

Přesvědčil se o tom dvaačtyřicetiletý Petr ze Šumperka, který se letos v dubnu pustil do zateplování svého staršího domu, který si pořídil před pěti lety. Stál před rozhodnutím, co udělat se starou plechovou skříňkou, kterou měl na fasádě svého domu, a jak se později ukázalo, stejná byla také na některých dalších domech v okolí.

„Mám pěknou novou elektroskříňku označenou ČEZ a vedle ní je tato stará. Na ní je napsáno jen tužkou snad před 25 lety ‚Rozvaděč nezakrývat‘. Nikdo se o tu skříňku celých pět let, co dům mám, nestaral. Dvířka od ní byla rozpadlá, musel jsem je sám zalepit,“ popsal Právu Petr.

Bezdrátová domácnost ovládaná mobilem

Testy

Jeho žena ověřovala, jestli na domě nejsou věcná břemena. V katastru žádné zapsané nebylo. Pro jistotu se ptal i souseda, starousedlíka, který poukazoval právě na nové elektroskříňky na domech, a shodli se, že stará skříň s neznámými dráty bude zřejmě k ničemu.

„Ale asi hodinu poté, co je dělníci pracující na domu přestřihli, začali chodit sousedi, že jim nejde televize. A vyšlo najevo, že ty dráty jsou funkční a vedou od našeho domu. Začali jsme pátrat a telefonovat a zjistili jsme, že jde o rozvaděč bývalého Českého Telecomu a že existuje nějaká společnost Cetin, které to teď patří. Dovolali jsme se na Cetin. Jsme prý vinni, měli jsme se zeptat,“ divil se Petr.

Pokuta až 100 tisíc

Musel pustit dělníky domů a přerušit práci na fasádě, což ho stálo nemalé peníze. Sousedům, kteří se ocitli bez televize i internetu, poskytl svůj firemní internet, aby měli připojení.

„Zástupce telekomunikační firmy nám poté řekl, že to bude stát sto tisíc a že na nás zavolají policii. Řekl, že za to můžu. Námitku, že to není řádně označené, a jak mám vědět, že z mého domu a přes můj pozemek vede nějaký drát, neuznal,“ konstatoval Petr.

Myslel si, že má infarkt, a hned zastavil. Při vyšetření v sanitce dostal pokutu za parkování

Koktejl

Zástupce Cetinu poté zavolal policii. „Přijeli a sepsali protokol. Dozvěděl jsem se korektně a slušně, že jsem porušil zákon a nemám žádnou šanci se odvolávat. Policista řekl, že podobné případy řeší docela často. Druhý den provizorně zapojili TV a internet pro sousedy. A domluvili jsme se, že až budeme mít nachystanou fasádu na zateplení, že si přijedou umístit svoji novou plastovou, označenou krabici,“ líčil dál svoji anabázi muž ze Šumperka.

„Nejdřív chtěli kvůli drátům rozkopávat přilehlý pozemek města s pracemi za desítky tisíc, které jsem měl zaplatit. Nakonec to opravili za 11 tisíc s tím, že to po mně budou chtít. Koncem června mi přišlo od Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) vyjádření, že jsem pochybil. Ale vzhledem k okolnostem že dávají nejnižší možnou pokutu 500 Kč. Tu jsem zaplatil. V dopise stálo, že Cetinu vznikla škoda 11 062 Kč. Ten se ale dosud neozval,“ dodal Petr.

Mohl dopadnout i hůř. Za podobný přestupek, který by vyhodnotil jako obzvláště závažný, by mohl ČTÚ uložit pokutu až 100 tisíc korun.

Nikde žádný záznam

„Došlo k přerušení zemního kabelu společnosti Cetin a následnému přerušení dodávky služby elektronických komunikací u dvou domácností. Byl porušen zákon o elektronických komunikacích, podle něj je v ochranném pásmu zakázáno bez souhlasu vlastníka nebo rozhodnutí stavebního úřadu provádět zemní práce nebo terénní úpravy,“ uvedla k případu mluvčí ČTÚ Linda Jurčíková.

Úředníci pokutovali nevidomého za propadlé povolení

Domácí

Petr neměl příliš možností, jak vlastníka prastaré rozvodné skříně a kabelu vypátrat, protože v katastru ani třeba na ČTÚ o tom žádný záznam není. Cetin je součástí investiční skupiny PPF, patřící nejbohatšímu Čechovi Petru Kellnerovi. Vznikl před pěti lety odštěpením od společnosti O2, která je po španělské Telefónice nástupkyní Českého Telecomu.

„Sám katastr nemovitostí jako zdroj informací nestačí, až do konce 90. let se totiž věcná břemena do katastru nezapisovala. Existuje tudíž povinnost, o které stavební firmy vědí, před zahájením prací ověřit, zda nehrozí porušení telefonního vedení včetně rozvaděčů, elektřiny nebo plynu. V případě Cetinu můžete o takové ověření požádat bezplatně a online, odpověď získáte prakticky obratem,“ sdělila Právu obecně k těmto situacím mluvčí Cetinu Klára Zavadilová.

Nejedná se o ojedinělý případ

Na dotaz, proč Cetin věcná břemena v katastru nemovitostí neaktualizuje, neodpověděla. Případy předem nedomluveného zakrytí starých rozvaděčů kvůli zateplení přitom nejsou ojedinělé.

„Co se rozvaděčů týče, neregistrujeme mnoho případů jejich poškození, spíš dochází k jejich zakrytí. Na to přicházíme ve chvíli, kdy má zákazník zájem o zřízení přípojky. Pak je nutné, aby zákazník přístup k rozvaděči obnovil. Naším cílem v těchto případech samozřejmě je zřídit službu ke spokojenosti zákazníka, takže vše řešíme individuálně a hledáme nejméně náročné řešení,“ dodala Zavadilová.

Pro dobrotu na žebrotu. Zachránil velrybí mládě, teď mu za to hrozí pokuta

Koktejl

ČTÚ si podle Jurčíkové evidenci o těchto případech nevede. Upozornila dále na to, že vedle Cetinu jsou i další provozovatelé veřejných komunikačních sítí. To případnou snahu lidí o kontaktování majitele neznámých kabelů či drátů ještě více komplikuje.

„Na ČTÚ tyto informace (kdo je vlastník sítě) zjistit nelze. Případné překládky těchto zařízení řeší majitel nemovitosti s provozovatelem, což byl u starších zařízení především bývalý Telecom, nyní Cetin, který by měl vést jejich evidenci. V současné době existují i další provozovatelé zajišťující veřejnou komunikační síť. V případě nejasností ohledně provozovatele zařízení odkazujeme žadatele na příslušný stavební úřad, který zřízení veřejné telekomunikační sítě povoluje,“ uzavřela Jurčíková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám