Hlavní obsah

Pro dobrotu na žebrotu. Zachránil velrybí mládě, teď mu za to hrozí pokuta

Na málokoho lépe sedí rčení „pro dobrotu na žebrotu“ než na Australana, který se u australského Zlatého pobřeží v malé loďce vydal zachránit velrybí mládě zapletené do protižraločích sítí. Teď mu hrozí pokuta, protože poškozování těchto sítí je v Austrálii trestné, stejně jako přibližování k velrybám.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Muži, kterému se podařilo mládě vyprostit, nyní hrozí pokuta až 27 tisíc australských dolarů (zhruba 445 tisíc korun). „Mám problém,“ řekl muž, který se novinářům představil pouze jako Django. „Tenhle den mě asi vyjde dost draho, ale to je jedno. Platí tu nějaké zákony a je to tak, jak to je. Myslím si, že většina lidí by udělala to, co já. Občas za to zkrátka musíte zaplatit,“ dodal.

Podle zpravodajského serveru news.com.au Django velrybí mládě zapletené do sítí zahlédl brzy v úterý ráno, když létal nad mořem s dronem. Ohlásil případ úřadům, ale hodiny utíkaly a pomoc nikde. Muži došla trpělivost, tak skočil do loďky a vzal věci do vlastních rukou.

„Měl jsem u sebe nůž, ale vlastně jsem ho ani nemusel použít. Mládě mělo zamotanou jen prsní ploutev,“ uvedl Django. V jakém je zachráněné velrybí mládě stavu, není známo, ale poté, co ho muž vyprostil ze sítí, odplavalo na volné moře.

Když pak na své lodi opouštěl oblast, dostihli ho rybářští inspektoři a dali mu pokutu. Ministr pro rybolov státu Queensland Mark Furner však prohlásil, že pokuta ještě uložena nebyla a vyšetřování celého incidentu stále probíhá. „Je důležité, aby za okolností, jako je tato, lidé nechali profesionály dělat svou práci,“ uvedl Furner.

Spory o žraločí sítě

Žraločí sítě, které mají chránit pláže využívané lidmi, jsou předmětem stále častějších debat o jejich užitečnosti. Ochranáři jsou přesvědčeni, že spíše škodí, než pomáhají. Podle nich už existují alternativní metody, jak pláže před žraloky ochránit, včetně dronů, které dokážou žraloky ve vodě rozpoznat a včas před nimi varovat.

Oceány během pandemie ztichly. Vědci doufají, že se v tichu „rozpovídají“ velryby

Koronavirus

Nejvíce sítě ohrožují velryby, každou sezonu se jich do nich zamotá i deset, a to se nepočítají ty, které se dokážou ze sítí osvobodit samy.

Vláda státu Queensland na žraločí sítě a hlídky, které je obhospodařují, ročně vynakládá kolem čtyř milionů australských dolarů (zhruba 66 milionů korun), podle Furnera nelze program jen tak zrušit. Za posledních 56 let byl totiž podle něj na pobřeží státu i díky sítím zaznamenán pouze jeden fatální útok žraloka.

Reklama

Výběr článků

Načítám