Hlavní obsah

Přehled nově zvolených českých europoslanců

Novinky, jdu

Celkem sedmi uskupením se povedlo uspět v letošních volbách do Evropského parlamentu. Své zástupce budou mít v Bruselu všechny sněmovní strany kromě ČSSD. Z 21 zvolených europoslanců je jedenáct nových tváří. Nováčky v europarlamentu budou například zástupci Pirátů či hnutí SPD.

Foto: Novinky

Noví poslanci v Evropském parlamentu

Článek

Hnutí ANO

Vítěz voleb si oproti minulému období polepší o dva europoslance. K dosavadním zástupcům hnutí v Bruselu Ditě Charanzové, jedničce kandidátky a místopředsedkyni výboru pro vnitřní trh, a Martině Dlabajové, dosavadní místopředsedkyni výboru pro rozpočtovou kontrolu, se přidají čtyři nové tváře.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Lídryně ANO Dita Charanzová po příjezdu do volebního štábu hnutí

Za ANO nově usednou v Evropském parlamentu Martin Hlaváček, ekonom a bývalý náměstek pro zemědělskou a rybářskou politiku, Radka Maxová, dosavadní poslankyně Sněmovny, Ondřej Kovařík, který byl doposud hlavním poradcem delegace ANO v Evropském parlamentu, a Ondřej Kotek, průmyslový manažer, který před čtyřmi lety přešel k ANO od Pirátů.

ODS

„Uhájili jsme místo nejsilnější politické alternativy,“ slavil krátce po volbách předseda strany Petr Fiala. ODS se v eurovolbách umístila na druhé příčce. Fiala před volbami doufal ve výsledek alespoň tří mandátů, strana nakonec dostala čtyři. Oproti minulému období si tak polepšila o dvě křesla.

Kromě dosavadních europoslanců Jana Zahradila, který v parlamentu sedí už od roku 2004, a bývalého hejtmana Moravskoslezského kraje Evžena Tošenovského se do europarlamentu dostala také Veronika Vrecionová. Dosavadní poslankyni tak nově ve Sněmovně nahradí bývalý hejtman a ministr Petr Bendl.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Kandidát ODS Alexandr Vondra (vlevo) se raduje v pražském volebním štábu. Z 15. místa kandidátky se stane europoslancem.

Oblíbenost u voličů pak potvrdil bývalý ministr zahraničí a ministr obrany Alexandr Vondra. Do Evropského parlamentu jej voliči vykroužkovali z patnáctého místa kandidátky. Vondra má s politikou na evropské úrovni zkušenosti také z dob vlády Mirka Topolánka, kdy byl ministrem pro evropské záležitosti. Do politiky se vrací po sedmileté pauze.

Piráti

Piráti ve volbách skončili třetí a obdrželi tři mandáty. Jejich poslanci usednou v Evropském parlamentu poprvé. Europoslancem se za Piráty stal IT odborník a lídr kandidátky Marcel Kolaja, který se zaměřuje na otázku otevřenosti softwaru. Vystupoval například proti zavedení softwarových patentů v EU.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Lídrem České pirátské strany pro volby do Evropského parlamentu se stal Marcel Kolaja.

Dále za stranu zasedne v europarlamentu Markéta Gregorová, která vede zahraniční odbor Pirátské strany, a dosavadní poslanec Sněmovny a IT odborník Mikuláš Peksa.

STAN TOP 09

Za koalici STAN a TOP 09 se do Evropského parlamentu dostali tři ze čtyř jejich stávajících europoslanců, koalice si oproti minulým volbám pohoršila o jeden mandát. Znovuzvoleným europoslancem se stal předseda TOP 09 a bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Foto: Petr Horník, Právo

Luděk Niedermayer (TOP 09)

Spolu s ním získali mandát místopředseda hnutí STAN a právník Stanislav Polčák a bývalý viceguvernér České národní banky Luděk Niedermayer. Ten také získal absolutně nejvyšší počet preferenčních hlasů, celkem jej zakroužkovalo 67 430 voličů.

SPD

Do Evropského parlamentu zasednou poprvé také zástupci hnutí SPD. Kromě lékaře a lídra kandidátky Ivana Davida, který byl v 90. letech krátce ministrem zdravotnictví a později také zastával funkci ředitele psychiatrické léčebny Bohnice, byl z osmého místa zvolen také generálmajor ve výslužbě Hynek Blaško.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Volební štáb hnutí Svoboda a přímá demokracie. Na snímku zvolený kandidát Hynek Blaško

KDU-ČSL

Lidovci si v letošních volbách pohoršili o jeden mandát. Neuspěl přitom ani lídr jejich kandidátky, dosavadní europoslanec Pavel Svoboda. Znovuzvoleni však byli jeho kolegové Tomáš Zdechovský, který v europarlamentu zasedal ve Výboru pro rozpočtovou kontrolu, a Michaela Šojdrová. Ta se v médiích zviditelnila v minulém roce, kdy stála za iniciativou umístit v Česku 50 syrských sirotků.

Foto: Binter Tomas, ČTK

Europoslankyně a Kandidátka KDU-ČSL Michaela Šojdrová ve volebním štábu.

KSČM

Za komunisty v europarlamentu usedne znovu jednička jejich kandidátky a místopředsedkyně strany Kateřina Konečná.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Současná europoslankyně a lídryně kandidátky KSČM Kateřina Konečná.

Reklama

Výběr článků

Načítám