Hlavní obsah

Předsednictvo STAN se shodlo na kandidátech na ministry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Předsednictvo Starostů a nezávislých (STAN) se shodlo na konkrétních nominantech do vlády, kterou chtějí utvořit Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Piráti se STAN. Večer návrhy předloží celostátnímu výboru k potvrzení, řekl předseda STAN Vít Rakušan.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda STAN Vít Rakušan

Článek

Místo vicepremiéra a ministra vnitra pravděpodobně připadne právě Rakušanovi. Někdejší kolínský starosta počítá i s tím, že se ujme vedení Ústředního krizového štábu, který funguje kvůli koronavirové epidemii. Ministrem školství se pravděpodobně stane Rakušanův předchůdce v čele Starostů Petr Gazdík.

Ministrem průmyslu a obchodu bude zřejmě místopředseda STAN Věslav Michalik. V souvislosti s ministrem pro evropské záležitosti se zmiňuje radní Olomouckého kraje a také český zástupce v Evropském výboru regionů Radim Sršeň. Spekulovalo se ale i o předsedovi senátního evropského výboru Mikuláši Bekovi.

Jurečka nabídl životní prostředí Hubáčkové

Domácí

„V tuto chvíli jsme se na předsednictvu po nějaké debatě shodli na doporučení celostátnímu výboru,“ řekl Rakušan. Nominanty do vlády má právo navrhovat člen předsednictva. „Samozřejmě ale celostátní výbor podle stanov má právo oslovit některého z členů předsednictva, nebo to může udělat na celostátním výboru některý z členů předsednictva, a přijít třeba ještě s dalším jménem, které by vstoupilo na pořad dne,“ doplnil.

Jak by mohla vypadat nová vláda
ODS
premiérPetr Fiala
financeZbyněk Stanjura
kulturaMartin Baxa?
obranaJana Černochová
dopravaMartin Kupka
spravedlnostPavel Blažek
KDU-ČSL
práce a sociální věciMarian Jurečka
zemědělstvíZdeněk Nekula?
životní prostředíAnna Hubáčková
TOP 09
zdravotnictvíVlastimil Válek
věda, výzkumHelena Langšádlová
STAN
školstvíPetr Gazdík
vnitroVít Rakušan
průmysl a obchodVěslav Michalik
evropské záležitostiMikuláš Bek nebo Radim Sršeň
Piráti
místní rozvoj a digitalizaceIvan Bartoš
zahraničíJan Lipavský
legislativa?

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám