Hlavní obsah

Přednostní registrace chroniků končí už v sobotu

Právo, Kristýna Šopfová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chronicky nemocní se mohou přednostně hlásit k očkování proti covidu už jen do soboty. Unikátní kód, který dostali od svého specialisty, totiž přestane po 15. květnu platit a registrační systém ho už nepřijme.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

„Když se všechny kódy protahovaly do 15. května, tak bylo slíbeno, že budou (ministerstvo zdravotnictví) zvažovat prodloužení na neurčito. V tuto chvíli k tomu zatím nedošlo,“ řekl Právu předseda Sdružení ambulantních specialistů Zorjan Jojko.

„S prodloužením platnosti kódu pro přihlašování osob s chronickým onemocněním není počítáno. Platí termín ukončení platnosti 15. května,“ potvrdila mluvčí ministerstva zdravotnictví Jana Schillerová.

Očkování po prodělání covidu až po půl roce, plánuje Arenberger

Domácí

Aspoň jednu dávku dostalo přes 68 tisíc chroniků s vybranými diagnózami, na 7000 z nich je plně naočkováno. Ukazují to data ministerstva zdravotnictví. Ve srovnání s ostatními prioritními skupinami jde ale o nejnižší počty.

„Systém funguje“

Jedním z důvodů je postupné snižování věkové hranice pro registraci na současných 45 let. Prioritní registrace chroniků se zavedla v době, kdy měli na očkování nárok jen nejstarší senioři, takže mladší rizikoví pacienti neměli možnost se k vakcíně dostat. Právo na to důrazně upozornilo v polovině března příběhem jednatřicetiletého Martina Krčka, který má svalovou dystrofii Duchennova typu, tedy vzácné genetické onemocnění.

První skupině nejohroženějších chroniků stát umožnil registraci od 24. března, další skupina přišla na řadu 12. dubna a později dostali možnost registrace i mladiství chronici od 16 let.

K očkování se v úterý registrovalo přes 200 tisíc lidí

Domácí

„Lidé mi psali a říkali, že systém v zásadě funguje. Speciální kódy fungují i pro pečující osoby, což pro nás bylo velmi důležité,“ řekl včera Právu předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása.

Pečující až do 15. června

Jojko, který pracuje jako kardiolog, podotkl, že všichni, kteří od něj dostali kód, mají za sebou první dávku. Kód rozdal přibližně 200 z šesti tisíc pa­cientů, které na tamní ambulanci evidují. Na výraznější nežádoucí účinky si mu zatím nikdo nestěžoval.

Pečující o chroniky s přednostním očkováním nemusí tak spěchat, u nich registrace končí až 15. června. Potřebují unikátní kód, který dostanou na pracovním úřadu. Podle odhadů jde o desítky tisíc lidí, kteří pečují o chroniky s vybranými diagnózami. Do úterka se jich podle dat ministerstva zdravotnictví zaregistrovalo k očkování 1381, většina už má i termín.

Do očkovacích center se dosud nahlásilo bezmála 200 tisíc chroniků. Do této skupiny patří podle odhadů ministerstva asi 1,5 milionu lidí. Většina z nich je ale v seniorním věku a dostala se tak k očkování už dřív.

Očkování dál zrychluje, v červnu mají na řadu přijít všichni starší šestnácti let

Domácí

Problém ale zůstává u lidí, kteří se do očkovacího centra nebo ke svému praktikovi sa­mi dopravit nemohou. Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) minulý týden řekl, že centra mohou k těmto lidem vyslat mobilní očkovací tým. Podobně fungovalo v některých regionech také očkování v domovech pro seniory. Podle Krásy je praxe poněkud jiná. „Mám tu dopis od paní, která má 94letou babičku. Ta je úplně nepohyblivá, nikam se nedostane a není očkovaná, protože za ní žádný tým nepřijel,“ popsal Právu.

Takových lidí je podle jeho odhadu zhruba 50 tisíc plus jejich pečující. „Mají problém dostat se do očkovacích center a chtěli by být očkováni doma, a to vůbec nefunguje. Dokonce příliš nefungují ani mobilní očkovací týmy, které by mohly zajíždět za klienty,“ dodal Krása. Připomíná i situaci u praktických lékařů, kde se podle ministerstva zdravotnictví nahlásilo přes 49 tisíc chroniků mladších 55 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám