Hlavní obsah

Před dvaceti lety poničila voda i nejstarší kamenný most

Právo, zr

V Písku si připomněli 20 let od ničivých povodní. Město, které patřilo mezi nejhůř zasažená v Česku, tehdy postihly dvě vlny záplav, evakuováno muselo být několik tisíc lidí z okolí řek Blanice a Otava. Voda poničila i historický kamenný most a například písecká pletárenská firma Jitex vyčíslila tehdy škody na 360 milionů korun.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Pouze barokní sochy a kříž vyčnívaly 13. srpna 2002 z mostu.

Článek

Lidé v pátek mohli při akci sledovat ukázky prací s technikou píseckých hasičů nebo vodní záchranné služby.

„Součástí akce bylo i promítání dokumentu s názvem Když přijde voda. Chtěli jsme si připomenout jednu z nejhorších událostí v novodobé historii, od které uplynulo 20 let,“ řekla Andrea Kovaříková ze spolupořádajícího Centra kultury města Písek.

Foto: Tibor Alfoldi, ČTK

O den později kontrolovali stav mostu pracovníci města.

Blanice i Otava přesáhly v srpnu 2002 hranice stoleté vody. V jednu chvíli se přes nejstarší kamenný most ve střední Evropě celý den valily proudy vody, vidět byly pouze starobylé sochy. Voda se z Otavy následně rozlila do okolních ulic.

Hydrolog Šercl o ničivých povodních: Modely srážky výrazně podhodnotily

Domácí

„Všichni si přejeme, aby se podobná událost už nikdy ne­opakovala. Na druhou stranu si při současných klimatických změnách musíme uvědomit, že povodně se nedají vyloučit. Chtěli jsme 20 let starou tragédii připomenout i proto, že už od té doby vyrostla jedna generace, která to nezažila,“ řekla Kovaříková.

Počkali si na vrtulník

Podle ředitele píseckého odboru jihočeských hasičů Lukáše Broulima některé momenty i po 20 letech v hlavách aktérů zůstávají. Vybavují se mu i dost neobvyklé věci.

„Evakuovali jsme ze zatopených oblastí v Písku a okolí řadu lidí. Většinou jsme je vyprošťovali pomocí člunu, ale pomáhal nám i vrtulník. A vzpomínám si, jak jsme přijeli na lodi pro lidi připravené k evakuaci a oni nám řekli, že si raději počkají na ten vrtulník,“ uvedl.

Katastrofální povodně 2002: Nešlo tomu zabránit, vzpomíná hydrolog

Domácí

Broulim dodal, že práce hasičů trvala několik týdnů. Do akce mohli jít většinou až ve chvíli, kdy voda opadla. „A pak to pro nás všechno začalo. Bylo to náročné a jen se potvrdilo, že bez dobrovolných hasičů bychom to všechno nezvládli. Koneckonců to se ukázalo i teď při požáru v Českém Švýcarsku,“ řekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám