Hlavní obsah

Praha je proti stavbě na Formanově náměstí

Právo, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Hlavní město nesouhlasí se stavbou Brand Store na náměstí Miloše Formana poblíž bývalého hotelu InterContinental. Podá proti němu námitky v územním řízení na projekt Staroměstská brána, který se týká rekonstrukce hotelu a proměny jeho okolí.

Foto: Vizualizace TaK Architects

Poslední návrh budovy Brand Store na náměstí Miloše Formana při rohu Bílkovy a Pařížské ulice.

Článek

„Osobně považuji většinu projektu za velmi dobrou, určitě prospěje kultivaci lokality. Jediným sporným bodem je ta jediná konkrétní novostavba na náměstí Miloše Formana. Město bude k tomuto konkrétnímu domu podávat námitku do územního řízení,“ uvedl primátor Zdeněk Hřib (piráti) po pondělním jednání městské rady.

Námitku má zpracovat a podat Institut plánování a rozvoje (IPR), který ovšem dříve Brand Store odsouhlasil investorovi, společnosti R2G, patřící miliardářům Oldřichu Šlemrovi, Eduardu Kučerovi a Pavlu Baudišovi.

Investor získal také souhlas magistrátních památkářů, kteří nedbali na opačný odborný názor Národního památkového ústavu. Postoj vedení města, které navrhla Praha sobě, tak kontrastuje se stanovisky úředníky magistrátu. ČTK uvedla, že pro usnesení hlasovali radní pirátů a Prahy sobě, naopak většina radních za Spojené síly pro Prahu (TOP 09, STAN, KDU-ČSL) se zdržela. Výjimkou z nich je radní Hana Kordová Marvanová (STAN), která Právu připomněla, že politici před volbami  v roce 2018 slibovali nezastavitelnost náměstí.

Obyvatelé jsou proti

Umístění budovy na náměstí nemusí podle Hřiba odpovídat platnému znění územního plánu. „Podle územního to teď stavebním blokem vlastně není. Je tam otázka intepretace pravidel územního plánu,“ uvedl Hřib. IPR ve prospěch investora dříve argumentoval právě stavebním blokem.

Hřib považuje za zásadní, aby byla dokončena participace projektu Staroměstská brána s místními obyvateli. Ti v krátkém době podepisují už druhou petici proti Brand Store, kterou dal dohromady spolek Občané Prahy 1. Jeho předseda Tomáš Bajusz postoj vedení Prahy kvitoval. „Je dobře, že se město postavilo za své obyvatele,“ reagoval pro Právo Bajusz.

Lídr Prahy sobě Jan Čižinský (Praha sobě) Právu řekl, že pokud by odbor výstavby Prahy 1 územní rozhodnutí i přes námitky hlavního města vydal, Praha by se měla proti němu odvolat. Ve hře je také statut kulturní památky pro náměstí, hotel InterContinetal a okolí, o němž rozhoduje ministerstvo kultury.

Reklama

Výběr článků

Načítám