Hlavní obsah

Praktičtí lékaři začali očkovat, přivítali by víc vakcín

Novinky, Ludmila Žlábková

V Česku se rozbíhá očkování v ordinacích praktických lékařů. Ambrož Homola ze Smidar na Královéhradecku očkuje vakcínou AstraZeneca od čtvrtka. Hned první den naočkoval 20 lidí.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Zdravotní sestra ukazuje ampulku s vakcínou AstraZeneca na snímku pořízeném 26. února 2021 v Třemošnici na Chrudimsku v ordinaci praktického lékaře Radoslava Svobody.

Článek

„Lidé zájem mají. V našem soukromém registru máme asi 560 zájemců všech věkových kategorií. Osob nad 80 let věku máme 136,“ řekl Právu s tím, že rozšířením sítě očkovacích míst pro praktiky se očkování stává dostupnějším. A to nejen, co se týče vzdáleností, ale i skutečnosti, že řada lidí, zejména z řad seniorů, svému lékaři důvěřuje.

„Kdyby bylo víc očkovacích látek, očkujeme ještě více,“ míní doktor Homola, který má ve svém obvodu registrováno 2690 pacientů. Což je 178 procent normálu. Průměr bývá tak 1500 klientů na lékaře. I proto zaměstnává dvě zdravotní sestřičky a má rezidenta.

Vakcína AstraZeneca je bezpečná, dobrá a chrání už po 14 dnech před těžkým průběhem onemocnění
praktický lékař Radoslav Svoboda

„Bez jejich pomoci bych to nezvládl. Kolikrát si tu připadám jako v call centru. Sestřičky zapisují a hovoří s tím, že pan doktor zavolá později. Já pak mám na stole dva stohy karet a zpětně volám,“ prozradil lékař, který ve Smidarech ordinuje už od roku 2005 a mezi jeho pacienty jsou i klienti dvou ústavů sociální péče.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Praktický lékař Ambrož Homola.

„Každý rok na podzim jsme byli zavaleni nejrůznějšími virózami. Od té doby, co očkujeme proti chřipce, nemocnost klesla. A já věřím, že to bude stejné i s covidem,“ dodal Homola.

Očkují i Pardubice

V sousedním Pardubickém kraji se od čtvrtka očkuje v ordinaci Radoslava Svobody v Třemošnici. K dispozici má 500 dávek.

„Zájem je střídavě oblačno. Lidé jsou zmatení z médií a sociálních sítí a nevěří vakcíně od AstraZeneky. Mělo by se s tím něco udělat, jsou to nepravdivé informace. Vakcína je bezpečná, dobrá a chrání už po 14 dnech před těžkým průběhem onemocnění,“ řekl pro ČTK Radoslav Svoboda a dodal, že očkování si domlouvají buď lidé sami s lékařem, nebo je sám aktivně obvolává, protože praktičtí lékaři nejsou v celostátním registru očkovacích center.

Dalších 180 praktiků by se v pardubickém regionu mělo do očkování zapojit v pondělí.

„Pokud se podíváme na aktuální dodávky vakcíny AstraZeneca, tak budeme nyní schopni vydat každému přihlášenému lékaři prozatím dvě lahvičky vakcíny, což je dvacet očkovacích dávek,“ uvedla náměstkyně hejtmana Michaela Matoušková (STAN).

Reklama

Výběr článků

Načítám