Hlavní obsah

Praha si najala Piráta, aby našel Hřibovi šéfa magistrátu. Pospíšil je v šoku

Novinky, Renáta Bohuslavová
Praha

Praha se pod vedením primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) už dva roky snaží ve výběrových řízeních zatím marně najít ředitele magistrátu. Na třetí pokus si dokonce najala náborovou firmu, aby pro ni provedla předvýběr. Tuto fázi měl ve firmě na starosti Matěj Kubíček, který je zároveň členem Pirátské strany. Vytipoval lidi, z nichž si ředitele či ředitelku nakonec definitivně vybere komise vedená Hřibem.

Foto: Právo

Zleva Jan Čižinský, Zdeněk Hřib a Jiří Pospíšil

Článek

Náborovou firmu Monster si Praha najala ještě před otevřením třetího výběrového řízení, které se konalo v červnu. Učinila tak ve snaze předejít ostudě spojené s případným dalším neúspěchem.

„Měli jsme dvě neúspěšná výběrová řízení. Navrhovala jsem politikům, abychom se v rámci personálního předvýběru obrátili na agenturu, která se tímto zabývá. Politici nevěděli, o jakou agenturu se jedná,” vysvětlovala Novinkám postup zastupující ředitelka magistrátu Zdena Javornická.

Javornická: Je mi jedno, že je to Pirát

Kubíček je od podzimu 2019 členem pražského krajského sdružení Pirátské strany. Znamená to tedy, že předvýběr kandidátů pro komisi, které bude předsedat pirátský primátor, vytvořil člen stejné strany.

Praha potřetí za dva roky hledá ředitele magistrátu. Hřib to schytává i z koalice

Domácí

Na Matěje Kubíčka se ředitelka podle svých slov obrátila po předchozích dobrých zkušenostech.

„Nezjišťovala jsem si, kde je členem. Je mi to jedno. Vycházím z vlastních zkušenosti s touto společností. Je to naprosto nestranný profesionál,” doplnila Javornická.

Potřebovali, aby se jim tam přihlásil někdo dobrý, proto se na mě obrátili.
Matěj Kubíček

Na dotaz, zda primátorovi nevadí, že předvýběr mu provedl jeho stranický kolega, Hřib uvedl, že ve volbě ředitelky nevidí problém.

„Zdena Javornická přistoupila k tomu, že najala profesionální personální agenturu s cíleným marketingem, která je schopná se kvalifikovaně rozhlédnout po trhu práce. Její volbu nadnárodní společnosti Monster jsem nerozporoval,” napsal Novinkám.

Kubíček: S Hřibem nejsem v kontaktu

Střet zájmů v tom nevidí ani sám Kubíček. „S panem primátorem nejsem v podstatě vůbec v kontaktu. Jsem členem Pirátské strany, ale nemám tam žádnou funkci. V kontaktu jsem byl pouze s paní ředitelkou,” řekl Novinkám Kubíček.

Uchazeči předchozích dvou výběrových řízení podle něj za moc nestáli. „Potřebovali, aby se jim tam přihlásil někdo dobrý, proto se na mě obrátili. Hledali jsme státní úředníky v institucích, které vedou podobné kolosy. Oslovovali jsme lidi z ministerstev a úřadů, které mají podobný počet zaměstnanců,” vysvětlil postup práce Kubíček.

Společně se svým týmem vytipoval osm lidí a se třemi z nich se osobně viděl. Výběr následně předal ředitelce Javornické. Ta ještě dávno před vypsáním jakéhokoliv výběrového řízení předala osm jmen zástupcům koalice, kteří řekli, koho by si přáli, aby se do výběrového řízení přihlásil.

Krnáčová se chce vrátit na magistrát. Tentokrát má ambici šéfovat úředníkům

Domácí

„Ve složení té budoucí komise jsme si prošli životopisy a řekli jsme si, které lidi bychom chtěli. To ještě neznamená, že se přihlásí. Výběr, který tam v současné době je, je primárně výběr primátora. Ředitele magistrátu jmenuje on,” dodala Javornická.

Kandidátů se nakonec do výběrového řízení přihlásilo pět. Kdo mezi nimi je, ale nechce vedení města po předchozích únicích informací komentovat.

Pospíšil: Jsem v šoku

„Byla schůzka lídrů koalice, kde jsme vedli akademickou debatu o vytipovaných kandidátech. V žádném případě to nebylo výběrové řízení,” potvrdil šéf klubu koaličních Spojených sil pro Prahu Jiří Pospíšil (TOP 09).

O tom, že předvýběr kandidátů, které dostali na stůl, dělal Pirát, prý nevěděl. „Jsem v šoku. Budu si to prověřovat a budu chtít vědět, jak byla firma vybrána a proč nám to nikdo neřekl. Považuji to do jisté míry za chybu, protože to může výběr zpochybnit,” doplnil Pospíšil.

Koronavirus na magistrátu: Hřib s Pospíšilem se hádají, kdo za to může

Domácí

Třetí z koaličních partnerů Jan Čižinský (Praha sobě) práci Kubíčka nepovažuje za stěžejní. „Určitě bych to nenazval předvýběrem. To, že někdo někoho oslovil, je dobře, ale nepřikládám tomu žádnou váhu. Názor si udělám sám,“ reagoval s tím, že také nevěděl, koho ředitelka Javornická najala.

Podle Čižinského bude mít nakonec definitivní slovo výběrová komise, nikoliv pouze primátor. V té bude kromě tří předsedů koaličních stran ještě jeden zástupce opozice, ředitelka Javornická a ještě jeden úředník. Výběrové řízení bylo ukončeno 30. června a nyní se čeká právě na ustavení komise.

Reklama

Výběr článků

Načítám