Hlavní obsah

Koronavirus na magistrátu: Hřib s Pospíšilem se hádají, kdo za to může

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zatímco pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) a jeho koaliční partner Jiří Pospíšil (TOP 09) se první den nařízené karantény dohadují na Twitteru o tom, kdo může za nákazu na magistrátu, jejich kolegové se těší, jak budou mít čas číst a prát. Všichni členové pražské rady v současnosti čekají na testy nebo už je mají za sebou. Zda je někdo z nich pozitivní, by mělo být jasné do pátku.

Foto: Petr Horník, Právo

Zleva Jan Čižinský (Praha sobě), pražský primátor Zdeňek Hřib (Piráti) a Jiří Pospíšil (TOP09)

Článek

Karanténa je nařízená kvůli náměstkovi primátora Petru Hlubučkovi (STAN), který v úterý večer Novinkám potvrdil, že má pozitivní test na nemoc covid-19. Zvýšenou teplotu si naměřil už v pondělí večer - tedy poté, co sedm hodin seděl na jednání rady s dalšími téměř čtyřiceti lidmi. Druhý den se pak nechal otestovat.

„Všichni, kteří se zúčastnili rady, teď musí do karantény, takže celé vedení města. To by se nestalo, kdyby rady probíhaly on-line, jak jsem navrhoval. Bohužel byli koaliční partneři proti,” reagoval v úterý večer na onemocnění Hlubučka primátor Zdeněk Hřib.

Celé vedení Prahy jde do karantény, náměstek primátora má covid

Domácí

Proti tomu se ohradil šéf klubu koaličních Spojených sil pro Prahu (STAN + TOP 09 + lidovci) Jiří Pospíšil s tím, že Spojené síly za stávající situaci nemohou a že vyjádření primátora je „malicherné a zbytečné”.

„Navrhovali jsme, aby městská rada začala zasedat v době uvolňování vládních opatření fyzicky. A to z důvodu, že je zde celá řada palčivých témat, které je nutno podrobně prodiskutovat,” vysvětloval Pospíšil.

Čas číst a prát

Ačkoliv spolu musí oba politici ve vedení města spolupracovat, často mezi nimi zuří slovní přestřelky na sociálních sítích. Jejich kolegové radní se do nich příliš nezapojují.

Stávající situaci berou zpravidla s humorem, čekají na to, až je kontaktuje hygiena a jsou připraveni pracovat z domova. „Asi konečně dočtu Úpadek a pád Římské říše,” vtipkoval na Twitteru například radní pro školství Vít Šimral (Piráti).

Sněmovnu zachvátila panika. Pražský náměstek mohl trousit koronavirus po celém městě

Domácí

Humor neschází ani náměstkovi pro územní rozvoj Petru Hlaváčkovi (TOP 09). „Trpělivě čekám zachumlaný do peřiny a piju čaj. Nic mi není a čekám, co bude,” komentoval s nadsázkou nařízenou čtrnáctidenní karanténu.

„Tak aspoň budu mít zítra čas vyprat,” poznamenal pirátský radní pro bydlení Adam Zábranský s tím, že měl na víkend naplánovanou cestu do Německa, ale bude ji muset zrušit.

Čekání na hygienu

„Jsem doma, zrušil jsem program a čekám na pokyny. Očekávám, že se mi ozve krajská hygienická stanice,” řekl Novinkám Pospíšil.

Stejně vyčkává i náměstek pro finance z Prahy sobě Pavel Vyhnánek i jeho stranický šéf Jan Čižinský.

Naopak radní pro majetek Jan Chabr (TOP 09) na nic nečekal a na základě doporučení zastupující ředitelky magistrátu Zdeny Javornické vyrazil během dne sám, aby se nechal otestovat. Na výsledek čeká.

Stejně to udělala i šéfka zastupitelského klubu ODS Alexandra Udženija.

Tým kolem primátora Zdeňka Hřiba nyní řeší, co bude se čtvrtečním jednáním zastupitelstva, kde se pravidelně schází více než 100 lidí.

Zatím není zrušené, ale mělo by proběhnout v jakémsi on-line režimu. Problémem je především to, že zaměstnanci magistrátu, kteří mají přípravy na starosti, mají také nařízenou karanténu.

Reklama

Výběr článků

Načítám