Hlavní obsah

Praha rozvezla vakcíny praktikům. Zhoršili jste naši vyjednávací pozici, tvrdí ministerstvo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo zdravotnictví se v pátek odpoledne na Twitteru tvrdě pustilo do pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti). Kritizuje ho za to, že zařídil po vlastní ose rozvoz vakcín v metropoli. Prý se tím zhoršila vyjednávací pozice resortu o dalších dodávkách. Hřib přitom zařídil rozvoz vakcín, které ležely ve skladech, protože ministerstvo týdny nevybralo distributora. Ten má začít fungovat až od pondělí.

Foto: ČTK

Zdeněk Hřib

Článek

„Nápad ⁦‪primátora Zdeňka Hřiba⁩ rozvážet vakcíny po Praze na vlastní pěst vedl k tomu, že čelíme stížnostem od dodavatelů, že porušujeme pravidla nakládání s léčivy. Navíc zhoršili vyjednávací pozici o dalších dodávkách,” prohlásilo v pátek odpoledne ministerstvo zdravotnictví na Twitteru.

„Škoda, že měla Praha vakcíny týden na skladě, místo aby řešila distribuci,” přisadilo si jedovatou poznámkou. Právě ta na sociálních sítích přitáhla nejvíc kritiky.

Šéf resortu Jan Blatný (za ANO) už na páteční ranní tiskové konferenci k očkování nadnesl, že „není možné, aby se někdo sebral, naložil vakcíny do auta a jezdil s nimi po Praze”. Mířil tak na to, že od čtvrtka v Praze vakcíny od společnosti AstraZeneca, kterými se dlouhodobě neočkuje, protože resort nevybral včas distributora, začali řidiči rozvážet 170 zapojeným praktickým lékařům.

Děje se tak ve spolupráci pražského magistrátu, spolku Mladí praktici a soukromých firem, které se dobrovolně přihlásily a které rozvoz zajišťují bezplatně. Státem vybraný distributor má začít fungovat až od příštího týdne.

MZ: Nemáme zakázáno s výrobci mluvit

Redakce Novinek se s žádostí o vysvětlení tweetu obrátila na mluvčí ministerstva zdravotnictví Barboru Peterovou. „Řeší se to od včerejška. Výrobci sledují, co se s jejich vakcínami děje. Nákupy probíhají přes Brusel, ale my jsme samozřejmě s výrobci v kontaktu. Nemáme s nimi zakázáno mluvit,” sdělila Peterová.

Česko patří ve vakcinaci mezi nejhorší v Evropě, 180 tisíc dávek leží ve skladech

Domácí

Na dotaz, zda výrobci přímo hrozí, že by mohli pokrátit dodávky vakcín do Česka, odpověděla mluvčí: „Říkají, že to může mít nějaký vliv na případné další dodávky. Jsou tu nějaká jednání, která v tomto smyslu z jejich strany nyní probíhají.”

Podle v pátek zveřejnění tiskové zprávy resortu čelí Česko stížnostem kvůli tomu, že nedodrželo transportní a skladovací podmínky, které určí při schvalování očkovací látky Evropská léková agentura. Vakcínu má také rozvážet státem vybraný distributor.

Toho ovšem ministerstvo zdravotnictví v případě látky od AstryZeneky nestihlo vybrat, takže vakcíny v drtivé většině ležely ve skladech a očkovalo se s nimi minimálně. Již před časem počínání resortu v této souvislosti kritizoval premiér Andrej Babiš (ANO), když čelil otázkám, kde vázne očkování oxfordskou vakcínou.

Později stát obrátil a začal tvrdit, že AstraZenekou se neočkuje, protože se šetří pro školské pracovníky. Distributor má začít fungovat od pondělí.

Hřib: Žádný předpis jsme neporušili

Primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti) kritiku odmítl. „Dle mých informací nedošlo k žádnému porušení předpisů. Podle původních slibů měl stát zajistit doručení vakcíny AstraZeneca až k praktickým lékařům. To se ale bohužel nestalo,” napsal Novinkám Hřib s tím, že metropole proto využila nabídky spolku Mladí praktici, jejichž pomoc resort odmítl.

„Nedávalo smysl využít služby velkoobchodního distributora, protože ten nemůže narušit balení po deseti lahvičkách. My jsme ale potřebovali nyní dostat k praktikum jednotlivé lahvičky, protože jsme od státu dostali jen málo vakcín. Po celou dobu přepravy vakcín v chladícím boxu byla monitorována teplota,” dovysvětlil primátor, vystudovaný lékař.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám