Hlavní obsah

Česko patří ve vakcinaci mezi nejhorší v Evropě, 180 tisíc dávek leží ve skladech

V České republice leží aktuálně 180 tisíc dávek vakcín ve skladech. Vyplývá to z informací premiéra Andreje Babiše (ANO), které v neděli uveřejnil na sociálních sítích. Země se zároveň od začátku roku propadla o 13. příček v žebříčku vakcinace v Evropě a je třetí od konce.

Článek

„Jediné řešení, jak se zbavíme viru, je očkování. Celkem jsme dostali 730 460 vakcín od Pfizeru, Moderny a Astry, naočkováno bylo 542 779 lidí,“ uvedl premiér ve svém internetovém pořadu Čau lidi, kde se každou neděli vyjadřuje k aktuální situaci.

Babiš však zaměňoval počet vyočkovaných vakcín a lidí s doručenými a využitými dávkami, k adekvátní ochraně jsou potřeba dvě. Podle aktuálních dat ministerstva zdravotnictví k pondělí 22. února bylo vyočkováno celkem 561 078 dávek vakcíny. Jednu dávku dostalo 134 256 lidí. Zbylých 426 822 dávek připadlo na osoby s ukončeným očkováním, tedy na lidi, kteří obdrželi obě dávky.

Oproti nedělním datům premiéra tedy počet vyočkovaných dávek vzrostl zhruba o 18 tisíc, z nichž bylo 13 967 aplikováno v pondělí.

Mění se pravidla karantény. Nemusí do ní naočkovaní

Domácí

V ČR se podobně jako ve většině států Evropy začalo očkovat 27. prosince. Zatímco  začátek roku jsme ale byli na pátém místě v počtu vyočkovaných vakcín, v průběhu času jsme se propadli na 27. příčku žebříčku evropských států.

Alespoň první dávku k pondělí 22. února dostalo 5,12 člověka na 100 obyvatel, tedy přibližně každý dvacátý. Oproti tomu ve Spojeném království, které je v Evropě na špici, je naočkováno 27 lidí na 100 obyvatel, tedy zhruba každý čtvrtý, a země začíná pomalu rozvolňovat.

AstraZeneca na chvostu. Náměstek to nekomentuje

Nejmenší podíl využitých vakcín je v ČR stále od firmy AstraZeneca, a to kolem 2 % celkového množství podaných látek všech výrobců. Ačkoli se totiž podle Radiožurnálu dovezlo zhruba 76 tisíc dávek, z dat ministerstva vyplývá, že využito bylo prozatím pouze 10 082 dávek.

S koronavirem se budeme potýkat minimálně do Vánoc, myslí si primář

Domácí

Zástupci resortu zdravotnictví se k tomu ale na úterním brífinku odmítli vyjádřit.

„Očkovací agenda není tématem dnešní tiskové konference. To, co mohu potvrdit, je, že v tuto chvíli v Česku existuje několik desítek tisíc nevyočkovaných látek AstraZeneca,“ řekl náměstek ministra zdravotnictví Vladimír Černý.

Video: ČTK

Dotaz k očkování na TK ministerstva zdravotnictví.

Sám ministr Blatný dříve pouze uvedl, že by se vakcíny AstraZeneca mohly využit pro učitele, jelikož je senioři, kteří jsou v prioritních skupinách, kvůli nejasnostem o jejich účinnosti odmítají.

Rozvoz nefunguje, přes sto lidí denně zemře

Premiér Babiš zase problémy s pomalou vakcinací v polovině února zdůvodňoval tím, že se vyskytly obtíže při výběru distributora. Uvedl, že Všeobecná zdravotní pojišťovna nestihla nikoho vybrat, a tak resort musel dočasně najmout jiného distributora.

Vakcína AstraZeneca je účinnější s delší dobou mezi dávkami

Koronavirus

Podle sdružení Mladí praktici, k němuž se hlásí zhruba 500 praktických lékařů, tyto prodlevy znamenají, že každý týden, kdy jsou tyto vakcíny nevyužity, zbytečně zemře až 15 lidí.

„Jsme zděšení nefunkčností systému distribuce a očkování v České republice,“ řekl novinářům místopředseda sdružení Vojtěch Mucha.

Pfizer: vakcíně stačí minus 15 stupňů

Koronavirus

Aktuálně eviduje ministerstvo zemřelých s covidem-19 celkem 19 537. Jejich počet nicméně v posledním dnech stoupá.

V minulém týdnu se denní počty zemřelých pohybovaly od 121 do 161. Čtvrtečních 161 úmrtí bylo pak nejvíce za jeden den od poloviny ledna.

Reklama

Výběr článků

Načítám