Hlavní obsah

Povinnou distanční výuku i možnost volit z auta pro lidi v karanténě schválila vláda

Novinky, ber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pokud se kvůli koronaviru opět uzavřou školy, budou se muset žáci povinně účastnit distanční výuky. Počítá s tím návrh zákona ministra školství Roberta Plagy (za ANO), který zavádí distanční výuku do školského zákona. To v pondělí schválila vláda. Kabinet podpořil také tři alternativy, díky kterým by mohli volit i lidé v karanténě.

Foto: Kirchner Guido, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Novela školského zákona, kterou nyní posoudí Sněmovna, zavádí pro děti povinnost účastnit se distanční výuky jako součásti povinné školní docházky. Formu výuky na dálku nestanoví, škola ji má přizpůsobit podmínkám žáka.

V souvislosti s touto změnou bude kabinet jednat ještě o miliardě korun, kterou chce ministr Plaga na počítače nebo tablety. Ty by měly školy dostat zhruba v polovině října.

Pokud budou opět zavřené školy, bude vzdělávání na dálku povinné

Domácí

Změna zákona je reakcí na epidemii covidu-19, kvůli které byly školy uzavřené od poloviny března a některé až do června. Povinná výuka na dálku se má týkat krizového stavu podle krizového zákona nebo uzavření škol z nařízení ministerstva zdravotnictví nebo krajské hygienické stanice.

Drive-in hlasování

Kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) schválil v pondělí i tři alternativy, díky kterým budou moci volit v říjnových senátních a krajských volbách i lidé v karanténě.

Drive-in jako u fastfoodu: vnitro představilo možnosti voleb z karantény

Domácí

Jednou z možností je drive-in hlasování, kdy by lidé hlasovali z auta u speciálních stanovišť. Alternativou jsou také zvláštní volební okrsky nebo vznik speciální komise, jež by přijela za člověkem v karanténě až domů. Novela obsahuje také návrh odměn pro členy speciálních volebních a sčítacích komisí a návrh na plošné zvednutí odměn členům všech komisí o 500 korun.

Změnu projedná Sněmovna ve středu. Vzhledem k tomu, že se na formě hlasování dohodl již dopředu ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) s parlamentními stranami, očekává se, že zákon dolní komora schválí.

Reklama

Výběr článků

Načítám