Hlavní obsah

Poslanci projednají rozpočet, na podobě pandemického zákona se dohodli

Aktualizováno

Zástupci opozice a vlády se na ranním jednání dohodli na podobě pandemického zákona, zahrnovat má i kompenzace. Platit by mohl už od příštího pátku, kdy by podle opozice měl rovněž skončit vyhlášený nouzový stav. Poslanci se dnes na mimořádné schůzi budou zabývat také návrhem rozpočtu pro rok 2021, u něhož vláda počítá stejně jako loni s deficitem 500 miliard korun. Novinky nabízejí schůzi Poslanecké sněmovny živě, zákonodárci začali jednat v 9 hodin ráno.

Živě: Jednání sněmovny 18.2.2021Video: psp.cz

 
Článek

Že vláda s opozicí našly shodu na znění pandemického zákona, potvrdil dopoledne předseda ODS Fiala. Kabinet do předlohy podle něj zahrnul i řešení odškodňování. Na náhradu škody podle pandemického zákona by měl být nárok od 1. března do konce platnosti předpisu. Žádosti bude přijímat ministerstvo financí, dodal premiér Andrej Babiš.

Zákonodárci měli jednat od 9 hodin, vzhledem ke schůzce s premiérem, na níž hledali zmíněnou shodu, ale poslanci usedli do lavic až o hodinu později. Bylo předneseno několik návrhů na zařazení bodů o protiústavnosti nouzového stavu a následně si některé poslanecké kluby vzaly pauzy na porady, takže se fakticky začalo jednat až ve 12.

Zástupci trojbloku (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) i dvojkoalice složené z Pirátů a STAN dohodu kvitují a na plénu Sněmovny ve svých proslovech ocenili přístup členů kabinetu, zejména ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO).

Naopak hnutí SPD podle předsedy poslaneckého klubu Radima Fialy ruku pro pandemický zákon při hlasování nezvedne. „Je to v podstatě překlopený nouzový stav,” prohlásil Fiala s tím, že ten hnutí SPD dlouhodobě odmítá, a proto návrh zákona nepodpoří.

Návrh pandemického zákona, po němž dlouhodobě volala opozice, protože by jeho přijetí umožnilo udržet a vyhlašovat protiepidemická opatření bez potřeby nouzového stavu, se do dolní komory parlamentu dostává po měsících naléhání opozičních stran i hejtmanů.

Babiš opozici ustoupil, zbývá jen odškodnění firem

Domácí

Premiér Andrej Babiš (ANO) se ve středu s opozicí dohodl na podmínkách, když přistoupil na většinu jejích návrhů. Tehdy ještě strany neměly na otázku odškodňování stejný názor. „Z hlediska rozpočtu si nemůžeme dovolit dávat bianco šek na náhradu ušlého zisku,” říkal premiér ještě před středečním jednáním.

Podle připravovaného pandemického zákona by vláda i bez nouzového stavu mohla zavírat obchody a služby, omezovat veřejnou dopravu a hromadné akce, rušit výuku na vysokých školách nebo zakazovat návštěvy v nemocnicích a sociálních zařízeních. Zákon by umožnil vládě i snadněji povolávat armádu na výpomoc do nemocnic.

Další půlbilionový schodek rozpočtu?

Na programu jednání sněmovny je také novela o rozpočtu pro rok 2021. Původně schválený rozpočet počítal pro letošek se schodkem 320 miliard korun. Ministerstvo financí vedené Alenou Schillerovou (za ANO) ale před několika dny navrhlo deficit navýšit na půl bilionu, stejně jako tomu bylo v loňském roce, kdy udeřila pandemie koronaviru. Kabinet pak navýšení odsouhlasil.

Vláda však pro navýšení schodku zatím nemá potřebné hlasy. Komunisté, kteří doposud kabinet ve sněmovně podporovali a díky nimž kabinet například protlačil loni rekordní schodkový rozpočet, rozpočet projednávaný ve stavu legislativní nouze jako celek nepodpoří. Poslanec Jiří Dolejš ČTK řekl, že poslanci se dohodli na volném hlasování, tedy, že každý může hlasovat, jak uzná za vhodné.

Opoziční strany navyšování plánovaného deficitu nakloněny nejsou. Například podle předsedy ODS Petra Fialy kabinet místo hledání úspor zvolil strategii „po nás potopa“. Kritické jsou i další strany, vedle občanských demokratů vyloučilo podporu návrhu také hnutí SPD.

KSČM napíná vládu s podporou schodku

Ekonomika

Posledním naplánovaným bodem mimořádné schůze je návrh zákona o koronavirovém kompenzačním bonusu.

Reklama

Související články

Vláda schválila pandemický zákon

Kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) v pondělí schválil návrh pandemického zákona. Ten požadují jak hejtmani, tak opozice. Po jednání vlády o tom informoval...

Výběr článků

Načítám