Hlavní obsah

Polovina hospitalizovaných s covidem přijde na nákazu až v nemocnici

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Ministerstvo zdravotnictví od středy nově počítá rizikové skóre protiepidemického systému PES s ohledem na podíl hospitalizovaných, u nichž se na nákazu covid přišlo až v nemocnici. Za posledních 14 dní se takto onemocnění potvrdilo u 54 procent hospitalizovaných pacientů. Vyplývá to z dat zveřejněných resortem.

Foto: mzcr.cz

PES ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO)

Článek

Aktuálně je v nemocnicích 7001 pacientů s covidem, těžší průběh má zhruba tisícovka z nich. Podíl hospitalizovaných pacientů, u kterých se na covid přišlo až v nemocnici, činí ve čtrnáctidenním průměru přibližně 54 procent, tedy více než polovinu lidí mířících do zdravotnických zařízení s nějakými problémy.

Nový PES je ještě přísnější

Domácí

Právě tento údaj je od středy jedním ze čtyř nejdůležitějších parametrů pro výpočet rizikového skóre. Nahradil relativní pozitivitu testů, která za současné situace, kdy probíhá masivní plošné antigenní testování, neměla dostatečnou vypovídající hodnotu s ohledem na vývoj a předvídání epidemie. Právě kvůli testování musel resort ke změně metodiky přistoupit.

Byl by starý PES nižší?

Pozitivita testů za poslední týden se průměrně pohybovala okolo hodnoty 40 procent, v úterý to bylo 41 procent. Lze tak do jisté míry předpokládat, že kdyby byl PES i nadále počítán podle staré metodiky s tímto parametrem, hodnota indexu rizika by mohla být o trochu nižší.

Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek má však za to, že by šlo o „statisticky nevýznamný rozdíl”. Hodnota indexu rizika je podle něj tak jako tak „velmi vysoká”.

Středeční index rizika počítaný podle nové metodiky má hodnotu 86 bodů. To odpovídá pátému stupni pohotovosti, který v Česku nyní platí.

Léková agentura EU schválila další vakcínu proti covidu

Koronavirus

„Tento parametr má velký význam, protože je odrazem zdravotního dopadu šíření nákazy v populaci. Pokud začne v populaci narůstat tento údaj, je to signál, že v dalších týdnech hrozí nárůst pacientů na JIP,” přiblížil důležitost těchto dat pro modelování vývoje epidemie a změnu metodiky ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek.

Reklama

Související témata:

Související články

Nový PES je ještě přísnější

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) představil upravený protiepidemický systém PES. Ten nově zahrnuje do výpočtu indexu rizika data o počtech...

Hamáček: Dělali jsme vše, ale odpor byl velký

Místopředseda vlády, ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD) přiznává, že ačkoli se vláda snaží dělat v boji proti koronaviru, co...

Výběr článků

Načítám